Statele membre ale spaţiului Schengen ar trebui să limiteze la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne, afirmă Comisia Europeană într-o recomandare emisă joi, informează agenţia croată HINA, citată de Agerpres.
Executivul UE a trimis joi recomandări statelor membre să-şi intensifice cooperarea în spaţiul Schengen după un proces de consultare oficial desfăşurat între lunile mai şi noiembrie cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, precum şi cu statele membre afectate de aceste controale.
Statele membre ar trebui să limiteze impactul asupra fluidităţii traficului
Una dintre recomandările pentru statele membre este de „a limita la situaţii excepţionale folosirea controalelor sistematice la frontierele interne, dând preferinţă controalelor mobile în teritoriu şi crescând utilizarea tehnologiilor moderne. Statele membre ar trebui să limiteze impactul asupra fluidităţii traficului şi să se asigure că sunt disponibile conexiuni transfrontaliere de transport”.
Recomandările Comisiei promovează măsuri alternative de înlocuire a controalelor la frontierele interne, precum şi cooperarea întărită şi schimbul de informaţii în cazul în care sunt reintroduse controale.
Comisia Europeană aminteşte că Schengen este spaţiul fără controale la frontierele interne care stă la baza libertăţii de mişcare a peste 425 milioane de cetăţeni ai UE, împreună cu cetăţenii non-UE sau care vizitează Uniunea.
„Reintroducerea controalelor la frontiere trebuie să rămână excepţională, strict limitată în timp şi o măsură de ultimă instanţă dacă a fost constatată o ameninţarea serioasă pentru politica publică sau securitatea internă. Libertatea de mişcare a persoanelor, bunurilor şi serviciilor trebuie să fie garantată în spaţiul Schengen”, mai arată executivul UE.
Statele care detectează mișcări neautorizate de migranți ar trebui să intensifice controalele
Pentru a consolida lupta împotriva traficului de migranți, țările sunt îndemnate de Comisia Europeaă să colaboreze cu agențiile europene precum Europol, Eurojust și Frontex, arată publicația Novinite. Este încurajată punerea în aplicare a acordurilor bilaterale privind returnarea migranților ilegali și recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare.
Statele care detectează mișcări neautorizate de migranți ar trebui să intensifice controalele polițienești în zonele de frontieră internă, orice restabilire a controalelor la frontieră fiind supusă unei revizuiri continue. În cazuri de urgență, statele pot recurge la controale permanente la frontierele interne, concepute pentru a fi mobile și a încorpora tehnologii moderne.
Consultând mai multe națiuni, inclusiv Austria, Belgia, Danemarca, Franța și altele, înainte de a prezenta aceste recomandări, Comisia Europeană a propus, de asemenea, reforme în ceea ce privește procesarea cererilor de azil. Aceasta a sugerat ca țările să ofere explicații mai clare migranților cu privire la transferurile lor între națiunile UE, să monitorizeze executarea deciziilor și să instituie sisteme de înregistrare în centrele de primire pentru a evita reținerea migranților, dar să monitorizeze prezența lor fizică.