Prima pagină » National » Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis care este nivelul de radiații la Cernobîl
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis care este nivelul de radiații la Cernobîl

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis care este nivelul de radiații la Cernobîl

26 apr. 2022, 17:26,
în National

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis un mesaj după ce au apărut informații în spațiul public că nivelul de radiații la Cernobîl ar fi normal și ar fi crescut după ce rușii au preluat controlul.

”Referitor la unele materiale de presa privind nivelul anormal de radiaţii la Cernobâl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal și nu indica depăşiri peste valorile normale.

În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

Nivelul radiaților, monitorizat prin RNSRM

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.”, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

36 de ani de la explozia de la Cernobîl

La data de 26 aprilie 1986 s-a înregistrat o catastrofă nucleară civilă. Reactorul 4 de la centrala nucleară a explodat și astfel a avut loc cel mai grav accident survenit în urma unui șir de erori umane. Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia de la Cernobîl. La ora 01.23 acoperișul reactorului centralei nucleare, cu o greutate de 1.000 tone, a fost aruncat în aer.

Foarte puțină lume știe cu exactitate ce s-a întâmplat atunci din cauza secretomaniei regimului sovietic care a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de popor.

După ce a explodat reactorul, învelișul de grafit a acoperișului a fost cuprins de flăcări și nu mai puțin de 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns tocmai la un kilometru în atmosferă. Curenții de aer le-au purtat pe distanțe imense și consecințele au fost de-a dreptul devastatoare.

Conform specialiștilor, norul care purta particule radioactive a fost mai puternic decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki.

Dupa mai bine de 30 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală nucleară. Din nefericire, în mai puţin de două zile, norul a cuprins tot nordul Europei.

„Zona morţii” de la Cernobîl care este un teritoriu otrăvit de radiaţii se întinde pe o suprafață de 2.600 de km pătraţi. Astfel, este cunoscut ăn mod oficial drept o „zonă de excludere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`