International

Comisia parlamentară de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului din 2021 va prezenta concluziile finale. Ancheta a durat 18 luni

Publicat: 19 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comisia parlamentară de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului din 2021 va prezenta concluziile finale. Ancheta a durat 18 luni
Comisia parlamentară de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului din 2021 va prezenta astăzi concluziile finale

Comisia parlamentară de anchetă privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului îşi prezintă luni concluziile şi urmează să voteze pentru a recomanda sau nu proceduri penale împotriva lui Donald Trump şi a unor apropiaţi ai acestuia. Ancheta, în cursul căreia au apărut dezvăluiri uneori explozive, a durat 18 luni.

Congresmenii care alcătuiesc comisia – şapte democraţi şi doi republicani – organizează o audiere publică la orele 13.00 (20.00 ora României) pentru a prezenta cele opt capitole ale lungii lor anchete asupra zilei de 6 ianuarie 2021, scrie Agerpres, preluând AFP.

În acea zi, suporteri ai fostului preşedinte Donald Trump, afirmând că şi el că prezidenţialele din 2020 i-au fost „furate” de Joe Biden, au atacat violent sediul Congresului de la Washington, provocând o undă de şoc în întreaga ţară şi în străinătate.

Membrii comisiei urmează să mai decidă luni dacă recomandă Departamentului de Justiţie să-l inculpe pe Donald Trump de apel la insurecţie, de obstrucţionare a unei proceduri oficiale (certificarea alegerilor prezidenţiale) şi de complot împotriva statului american.

Aceste trei capete de acuzare pot duce la pedepse cu închisoarea şi interzicerea de a asuma orice funcţie publică în Statele Unite, în timp ce fostul preşedinte a anunţat că se relansează în cursa pentru Casa Albă în perspectiva alegerilor din 2024.

Alte persoane din anturajul lui Donald Trump ar urma să fie menţionate. Raportul final al anchetei va fi publicat pe 21 decembrie.

Departamentul de Justiţie, care a desemnat un procuror special care să-l ancheteze independent pe Donald Trump, va urma să decidă dacă îl va urmări penal pe fostul preşedinte.

„Cred că există dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni penale în cadrul eforturilor sale de a răsturna alegerile”, a declarat duminică la CNN democratul Adam Schiff, membru al comisiei.

Cu misiunea de a face lumină asupra actelor şi gesturilor fostului preşedinte înainte şi în cursul zilei de 6 ianuarie 2021, aleşii au strâns timp de un an şi jumătate o mie de mărturii căutând să arate că Donald Trump a încercat să păstreze puterea cu toate că ştia că a fost învins.

Adauga un comentariu