International

Comitetul de Urgență al OMS a fost convocat din nou pe tema variolei maimuţei

Publicat: 06 iul. 2022
Reuniunea se va desfășura cel mai târziu în săptămâna care începe pe 18 iulie

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de cazuri de variola maimuței, motiv pentru care a anunțat astăzi, 6 iulie, că va convoca o nouă reuniune a Comitetului de Urgență al organizației, care să îl ajute să analizeze gravitatea situației sanitare. Reuniunea se va desfășura cel mai târziu în săptămâna care începe pe 18 iulie.

„În ceea ce priveşte variola maimuţei, continui să fiu îngrijorat de scala şi de difuzarea virusului”, care a provocat deja peste 6.000 de cazuri în 58 de ţări, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Inițial OMS a refuzat să decreteze cel mai înalt nivel de alertă pentru înmulțirea cazurilor de variolă

La sfârșitul lunii trecute, directorul Organizației Mondiale a Sănătății considera că înmulțirea cazurilor de variolă nu justifică nevoia ca OMS să decreteze cel mai înalt nivel de alertă.

„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr important de cazuri care nu sunt recenzate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că Europa este epicentrul epidemiei, cu peste 80% din totalul cazurilor recenzate la nivel mondial.

„În Africa, cazuri apar în ţări care nu erau în trecut afectate şi mai multe recorduri au fost stabilite în locuri care au avut deja de-a face cu variola maimuţei”, a adăugat el.

În timpul reuniunii sale din 23 iunie, Comitetul de urgenţă al OMS a considerat că înmulţirea cazurilor, deşi foarte îngrijorătoare, nu reprezenta „o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” – alerta cu cel mai înalt grad emis de această organizaţie.

Cele mai multe cazuri recenzate vizează bărbați

O recrudescenţă neobişnuită a acestei boli virale a fost detectată începând din luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi Africa de Vest, zona în care virusul variolei maimuţei este endemic.

Majoritatea cazurilor recenzate în afara zonelor endemice vizează bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu bărbaţi, chiar dacă au fost depistate cazuri şi în rândul unor persoane imunodeprimate şi al unor copii.
Adauga un comentariu