Economic Local

Comuna Oțeleni, din județul Iași, va avea drumuri asfaltate! Compania Națională de Investiții a oferit o finanțare de 770.000 de euro

Publicat: 20 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comuna Oțeleni din județul Iași va avea drumuri asfaltate Compania Națională de Investiții a oferit o finanțare de 770.000 de euro
Compania Națională de Investiții a alocat fonduri pentru modernizarea drumurilor din comuna Oțeleni, județul Iași

Campania de asfaltări cu bani de la Compania Națională de Investiții continuă și în comuna Oțeleni, din județul Iași. Comisia de evaluare a ofertelor a stabilit că firma Conest SA se va ocupa de lucrări. Intervenția se va realiza pe o porțiune de drum cu o lungime de peste 3 kilometri

Compania Națională de Investiții (CNI) SA continuă investițiile în județul Iași. Recent, CNI a finalizat licitația pentru modernizarea drumurilor afectate de inundații, din comuna Oțeleni, județul Iași. Comisia de evaluare a stabilit că oferta cea mai bună aparține societății Conest SA, controlată de controversatul afacerist Viorel Cozma. Firma de construcții este abonată la contractele cu instituțiile publice, în special cu Primăria Iași. Valoarea finală a contractului a ajuns la 3.665.924 de lei, fără TVA, aproape 770.000 de euro.

„Ploile din ultima perioadă au colmatat șanțurile existente, ceea ce a făcut ca scurgerea apelor să se facă pe suprafața carosabilă, ducând astfel la apariția de gropi. În prezent, din cauza spălarii părții carosabile, nu mai sunt asigurate condițiile normale necesare desfășurării traficului rutier, ceea ce are un efect defavorabil asupra condițiilor de circulație, prin apariția gropilor și burdușirilor în zone adiacente platformei de drum. Podețele de evacuare a apei colectate de șanțurile laterale drumului lipsesc, iar în zonele de intersecție cu drumurile laterale nu există podețe laterale care să asigure continuitatea scurgerii apelor”, se arată în caietul de sarcini.

Constructorul trebuie să realizeze intervenții pe mai multe drumuri sătești

Tronsonul de drum vizat de lucrările de reabilitare are o lungime de peste 3 kilometri. Constructorul va interveni pe străzile Pădurii, Râmnicului, Salcâmilor, Bisericii, Pescărușului, Morii.

„Lucrările prevăzute a se executa sunt reprezentate de execuția săpăturilor și umpluturilor, necesare pentru aducerea drumurilor la platforma proiectată și la cotele proiectate din profilul longitudinal, la realizarea amprizei și a taluzurilor de rambleu și debleu, odată cu execuția treptelor de înfrățire, unde panta terenului o impune, asigurarea scurgerii apelor atât pe timpul execuției lucrărilor, cât și după finalizarea acesteia. Aportul de pământ necesar ce nu poate fi obținut prin compensare se va realiza din groapa de împrumut, cu respectarea strictă a prevederilor de calitate”, se mai arată în documentația procedurii.

În comună ar urma să fie constuit și un cămin cultural, tot cu fonduri de la CNI.

CNI a lansat o licitație similară în comuna Todirești

La finalul anul 2020, CNI a lansat altă licitație pentru refacerea drumurilor afectate de calamități din comunele Todirești și Mogoșești-Siret, din județul Iași. Prevederea bugetară a procedurii este de 16.094.555 lei, fără TVA, aproape 3,3 milioane de euro. Prima parte a investiției se referă la refacerea unei porțiuni de 4,5 kilometri din satul Băiceni, comuna Todirești. În proiect intră și reabilitarea podețelor.

„Având în vedere faptul că drumurile propuse investiției deservesc, prin amplasarea acestora, accesele la școala și grădinița din comuna Todirești, sunt afectați aproximativ 850 de copii care frecventează cursurile de învățământ preșcolar și școlar și care nu au posibilitatea de a participa la acestea ori de câte ori se produc fenomene meteorologice care afectează partea carosabilă existentă. Totodată, în zonele adiacente drumurilor există o populație de aproximativ 1.800 de persoane care sunt afectate și nu reușesc să aibă un acces facil către obiectivele socio-culturale din comuna Todirești”, se arată în descrierea situației actuale.

Adauga un comentariu