Plămânii românilor cad pradă virusului ucigaș, iar ”plămânii” României dispar zilnic în zgomotul asurzitor al drujbelor. Dacă pentru virus încă se caută medicamentul care să îl oprească, soluția pentru codrii seculari se află la îndemâna ministrului ieșean al mediului, Costel Alexe. Și nu trebuie decât să se țină de cuvânt și să facă ce a promis, adică măcar să limiteze tăierile de copaci. Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, având în vedere că în cele cinci luni de mandat, ministerul condus de Alexe a emis la nivel național aproximativ 1,6 milioane de avize pentru transportul de lemn. În toată această perioadă însă, ministrul s-a aflat în plin elan demagogic, susținând sus și tare că lucrurile sunt sub control.
Iașul nu va fi ocolit nici în perioada următoare de tăieri masive de pădure. În zile de epidemie generalizată în România, Direcția Silvică Iași pregătește noi proceduri pentru tăieri de păduri. Ieșenii vor trebui să se obișnuiască cu sunetele drujbelor și cu tirurile umplute cu bușteni. Nu este ocolită nici acum zona Dobrovăț-Bârnova, unde au fost defrișate hectare întregi și luna trecută. Chiar în aceste zile are loc o licitație organizată de Direcția Silvică Iași pentru recoltarea a aproape 40.000 metri cubi de pădure pe raza ocoalelor silvice Dobrovăț, Hârlău, Iași, Lunca Cetățuii, Pașcani, Pădureni, Podu Iloaiei și Răducăneni. Cantitatea echivalează cu defrișarea „la ras” a încă peste 110 ha de pădure. Toată această cantitate de lemn va trebui apoi transportată, iar fiecare transport trebuie avizat.
În doar cinci luni de mandat, sub domnia lui Costel Alexe la Ministerului Mediului, s-au emis la nivel național aproximativ 1,6 milioane de avize pentru transportul de lemn, date verificabile pe site-ul www.inspectorulpadurii.ro. Dintre acestea, aproape 900.000 de avize presupun transportul lemnului de la locul de recoltare, adică din pădure. Aceste avize au fost emise din data de 4 noiembrie și până acum, adică în mandatul actualului ministru PNL al mediului. Oamenii lui Costel Alexe au emis în medie peste 300.000 de avize pe lună, adică peste 10.000 de avize pe zi, în condițiile în care vorbim despre luni cu sărbători de iarnă, dar și luni în care România este afectată de epidemia de coronavirus. Concret, în fiecare zi, peste 10.000 de mijloace de transport au primit avizul de a transporta lemne tăiate din pădurile țării.
Pădurea seculară Bârnova pusă la pământ, cu acte
”Activiștii de mediu atrag atenția că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant. Conform acestora, firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. Din păcate, acest fenomen nu ne-a ocolit! Am văzut cu mâhnire cum arbori de sute de ani din pădurile județului Iași sunt puși la pământ. Pentru a ajunge la un diametru de doar 70 cm, un stejar are nevoie de 120 de ani. Am văzut cu ochii mei buturugi de 1,8 metri diametru, tot ce a mai rămas din stejari care l-au văzut pe Ștefan cel Mare. Imaginile cu istorica pădure din Bârnova distrusă pe suprafețe întinse te lasă pur și simplu fără cuvinte. Citeam undeva că aceste transporturi legale sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta, pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn”, a declarat Maricel Popa.