Economic Local

Conceptul „brownfield” prinde contur în Iași! Ce înseamnă acest nou tip de abordare pentru clienți, dar și pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicat: 19 mart. 2021

Municipiul Iași se află în continuă dezvoltare, mai ales în domeniul imobiliar. În ultimii ani s-a observat o creștere semnificativă a construcțiilor de tip „locuințe colective” sau spații de birouri. Investitorii caută încontinuu noi variante pentru revitalizarea zonelor abandonate din oraș. Atunci, intervine conceptul de „brownfield”, ce se referă la revigorarea fostelor zone industriale unde, în perioada comunistă, funcționau companiile mamut de stat. După căderea regimului, aceste zone au fost abandonate, după eșecul privatizărilor.

Implementarea acestui concept salvează zonele urbane, contribuie la crearea locurilor noi de muncă și, implicit, ajută la contribuția către bugetul local, prin plata taxelor și impozitelor. Investitorii preferă aceste platforme industriale pentru edificarea proiectelor rezidențiale, pentru că accesul este facil spre zonele care au devenit deja un pol de interes la nivel local, rețelele de utilități sunt deja existente, iar transportul public este ușor accesibil.

Un dezavantaj ar fi costurile ridicate privind demolarea platformelor abandonate, plus alte costuri de decontaminare. În acest caz, ar avea de câștigat și locuitorii din jurul proiectului, care nu vor mai avea priveliștea unui mastodont de beton uitat și insalubru. Conceptul „brownfield” se află în concordanță și cu politicile de mediu. Astfel, sunt protejate suprafețele forestiere sau agricole. Mai mult, implicit, printr-un proiect rezidențial, există obligativitatea asigurării unui procent de 30 la sută de spații verzi din suprafața totală disponibilă. Din păcate, legislația nu prevede subvenții pentru investitorii care revitalizează zonele „moarte” din marile centre urbane și nici nu există politice de atragere a antreprenorilor.

Front de lucru pentru dezvoltatorii imobiliari

Valorificarea unei platforme industriale are un avantaj și din punct de vedere al amenajării teritoriale. De obicei, astfel de amplasamente nu se află în zonele istorice ale orașului, iar proiectele urbanistice nu depind foarte mult de indicatorii urbanistici menționați în Planul Urbanistic Zona ceea ce permite o dezvoltare arhitecturală modernă și echilibrată. Fie că este vorba de locuințe colective, sau clădiri de birouri, regimul de înălțime prevăzut în astfel de zone este destul de generos.

La Iași, conceptul „brownfield”, în traducere „câmp maro” este implementat de compania Prime Kapital, ce a anunțat o investiție de 200 milioane de euro pentru construirea ansamblului Silk District, amplasat în Zona Industrială din municipiu cu o suprafață de 100.000 mdin care 40.000 m2 sunt dedicați spațiilor verzi, locurilor de joacă, aleilor și teraselor, iar parcările atât de necesare sunt multi-level.

Prima etapă a proiectul va fi finalizată în anul 2022, autorizările fiind într-un stadiu avansat. De altfel,  proiectul  a primit distincția de „Cel mai bun concept nou”, în cadrul Galei Profesioniștilor în Imobiliare 2019 ceea ce întărește necesitatea și valoarea acestor tipuri de proiecte.

 

Comentarii
 • „Brownfield”,se feresc de denumiri romanesti, ce se referă la revigorarea fostelor zone industriale,unde funcționau companiile mamut de stat.Oare in alte tari de ce mamutii au ramas,Germania.Franta,SUA,etc?Au stricat fabricile pentru terenuri,au facut chioscuri care au disparut,acum valorifica terenurile. Mai intai le-au ucis,acum le revigoreaza.Dupa ce au luat terenurile cu utilitati,pe mai nimic,mai vor si subventii.

 • Desigur, tot o zona industrială va rămâne, cu priveliște directa spre termocentrala sau poate conceptul nou prinde și acolo. Totusi se vorbește de 4 ani de acest proiect și doar atat, un proiect cu locuințe sociale prezentate ca fiind spații luxoase.

 • Un proiect interesant care va ridica standardele în Iași în ceea ce privește calitatea construcției si un mare avantaj este ca beneficiază de infrastructura rutiera și transport în comun spre deosebire de alte proiecte realizate pe dealurile din jurul orașului care abia au drumuri pietruite sau cel mult drumuri asfaltate cu o singura banda pe sens.

  În câțiva ani cumpărătorii de pe dealuri vor regreta achizițiile

 • Ma indoiesc ca cineva cu casa pe deal va regreta ca nu a luat un cotetz la Silk. Silk este o hiperaglomeratie. Densitatea pe aria Silk va fi in jur de 20000 locuritori / km2, la care se vor adauga angajatii din cladirile de birouri.

 • Da se va face, dar dupa ce Campus Pallas va fi gata, asa ca sa nu fure clienti!
  E bine ca se aglomereaza, atata timp catbse tine contbde spatiu vetde locuri de joaca. Parcari subterane! Vor fi mai multi bani la buget si cine va conduce Iasul si va avea viziune asupra traficului, Sensuri unice si banda speciala pentru mijloace de transport, taxiuri si masini electrice/hibride.,va avea de castigat!
  Nu trebuie uitat si de glodul din cartiere, lipsa locurilorvdebparcare subtetane si tetane din cartiere, facutevde Primarie.
  Asa scapam de aglomerari si trafic

 • Greu de închiriat spații de birouri in zona industrială, angajații companiilor condiționează venitul la birou de amplasamentul spațiilor. Companiile care mizează pe birouri aleg clădirile importante din Centru orașului,, terenul trebuia sa își păstreze halele, era un bussines important, însă toată lumea construiește un bloc și îl denumește micul Palas, piticul Palas, ceva care sa îl ridice.

Adauga un comentariu