Economic Local

Conceptul „brownfield” prinde contur în Iași! Ce înseamnă acest nou tip de abordare pentru clienți, dar și pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicat: 19 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conceptul brownfield prinde contur în Iași Ce înseamnă acest nou tip de abordare pentru clienți dar și pentru dezvoltatorii imobiliari

Municipiul Iași se află în continuă dezvoltare, mai ales în domeniul imobiliar. În ultimii ani s-a observat o creștere semnificativă a construcțiilor de tip „locuințe colective” sau spații de birouri. Investitorii caută încontinuu noi variante pentru revitalizarea zonelor abandonate din oraș. Atunci, intervine conceptul de „brownfield”, ce se referă la revigorarea fostelor zone industriale unde, în perioada comunistă, funcționau companiile mamut de stat. După căderea regimului, aceste zone au fost abandonate, după eșecul privatizărilor.

Implementarea acestui concept salvează zonele urbane, contribuie la crearea locurilor noi de muncă și, implicit, ajută la contribuția către bugetul local, prin plata taxelor și impozitelor. Investitorii preferă aceste platforme industriale pentru edificarea proiectelor rezidențiale, pentru că accesul este facil spre zonele care au devenit deja un pol de interes la nivel local, rețelele de utilități sunt deja existente, iar transportul public este ușor accesibil.

Un dezavantaj ar fi costurile ridicate privind demolarea platformelor abandonate, plus alte costuri de decontaminare. În acest caz, ar avea de câștigat și locuitorii din jurul proiectului, care nu vor mai avea priveliștea unui mastodont de beton uitat și insalubru. Conceptul „brownfield” se află în concordanță și cu politicile de mediu. Astfel, sunt protejate suprafețele forestiere sau agricole. Mai mult, implicit, printr-un proiect rezidențial, există obligativitatea asigurării unui procent de 30 la sută de spații verzi din suprafața totală disponibilă. Din păcate, legislația nu prevede subvenții pentru investitorii care revitalizează zonele „moarte” din marile centre urbane și nici nu există politice de atragere a antreprenorilor.

Front de lucru pentru dezvoltatorii imobiliari

Valorificarea unei platforme industriale are un avantaj și din punct de vedere al amenajării teritoriale. De obicei, astfel de amplasamente nu se află în zonele istorice ale orașului, iar proiectele urbanistice nu depind foarte mult de indicatorii urbanistici menționați în Planul Urbanistic Zona ceea ce permite o dezvoltare arhitecturală modernă și echilibrată. Fie că este vorba de locuințe colective, sau clădiri de birouri, regimul de înălțime prevăzut în astfel de zone este destul de generos.

La Iași, conceptul „brownfield”, în traducere „câmp maro” este implementat de compania Prime Kapital, ce a anunțat o investiție de 200 milioane de euro pentru construirea ansamblului Silk District, amplasat în Zona Industrială din municipiu cu o suprafață de 100.000 mdin care 40.000 m2 sunt dedicați spațiilor verzi, locurilor de joacă, aleilor și teraselor, iar parcările atât de necesare sunt multi-level.

Prima etapă a proiectul va fi finalizată în anul 2022, autorizările fiind într-un stadiu avansat. De altfel,  proiectul  a primit distincția de „Cel mai bun concept nou”, în cadrul Galei Profesioniștilor în Imobiliare 2019 ceea ce întărește necesitatea și valoarea acestor tipuri de proiecte.

 

Adauga un comentariu