National

Conditiile de obtinere a reducerii impozitului pe profit

Publicat: 17 mai 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conditiile de obtinere a reducerii impozitului pe profit
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:22998;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In general, pentru a beneficia de aceasta facilitate o societate trebuie sa fie la zi cu plata obligatiilor la bugetul statului

Stufoasa legislatie romaneasca in materie de fiscalitate a produs tot mai multa confuzie in randul agentilor economici. Frecventele modificari ale legilor, care promiteau diverse facilitati firmelor, au facut ca patronii societatilor mici si mijlocii sa nu-si cunoasca drepturile in materie de fiscalitate. Prin urmare, de reducerea impozitului pe profit beneficiaza toti contribuabilii, persoane juridice, care au achitat integral si la termenele legale toate obligatiile curente la bugetul de stat pentru anul 2001 (pentru cei care doresc sa beneficieze de aceasta facilitate in acest an). „Aceste obligatii reprezinta de fapt impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata, accize, precum si impozitul pe titei si gaze naturale”, a apreciat purtatoarea de cuvant a Directiei Generale a Finantelor Publice Judeteana, Maria Taran.
Cea de a doua conditie care trebuie indeplinita de o firma pentru a putea beneficia de reducerea impozitului pe profit este achitarea tuturor ratelor din sumele esalonate. De acum, aceasta conditie nu va mai trebui luata in calcul la acordarea facilitatii deoarece premierul Adrian Nastase a interzis esalonarea la plata a datoriilor. Legea acorda o pasuire celor care si-au achitat obligatiile curente catre bugetul de stat cu o intarziere de cel mult zece zile, de trei ori in cursul anului, pentru fiecare obligatie in parte. Conditia esentiala este ca societatea in cauza sa-si achite odata cu obligatiile si majorarile de intarziere aferente. In plus, aceste conditii trebuie respectate timp de doisprezece luni consecutiv. „Contribuabilii persoane juridice care se incadreaza in aceste prevederi beneficiaza si de o bonificatie de 5% pentru fiecare obligatie bugetara achitata in termenele legale”, a mai adaugat Maria Taran.

IMM-urile pot beneficia de cota zero a impozitului brut reinvestit

De asemenea, potrivit normelor metodologice ale 133/1999 privind stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, toti agentii economici care se incadreaza in categoria IMM pot beneficia de cota zero sau redusa a impozitului brut reinvestit. Pentru ca un agent economic sa poata beneficia de aceasta facilitate trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii. Prima dintre acestea este sa isi desfasoare activitatea in sfera productiei de bunuri materiale si servicii, putand avea un numar scriptic de angajati anual: pana la noua salariati – microintreprinderi, intre 10 si 49 – intreprinderi mici, iar intre 50 si 249 de angajati – intreprinderi mijlocii. Cea de a doua conditie ce trebuie indeplinita este sa realizeze o cifra de afaceri anuala echivalenta cu opt milioane de euro anual. Cota parte din profitul brut reinvestit de catre intreprinderile mici si mijlocii nu se impoziteaza. Profitul brut reinvestit reprezinta sumele utilizate pentru efectuarea de investitii in activitati corporale de necorporale aferente obiectului de activitate. Intra sub incidenta prevederilor normelor metodologice ale IMM-urilor si achizitionarea de mijloace fixe in regim de leasing financiar. Pentru investitiile care se realizeaza pe parcursul mai multor luni sau ani fiscali consecutivi scutirea de impozit pe profit se face proportional cu valoarea lucrarilor efectuate pe baza unei situatii partiale de lucrari. Investitiile pentru care s-a acordat reducerea impozitului pe profit trebuie sa ramana in patrimoniul firmei cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de functionare a acestora. De asemenea, intreprinderile mici si mijlocii pot beneficia de reducerea impozitului pe profit in proportie de 20% in cazul in care se creeaza noi locuri de munca, daca se asigura cresterea numarului scriptic cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent.
Cornelia LAZARESCU

Adauga un comentariu