Actualitate

Conferință de presă. Ce măsuri vor fi luate în România pentru a stopa extinderea coronavirusului

Publicat: 24 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conferință de presă. Ce măsuri vor fi luate în România pentru a stopa extinderea coronavirusului

Ministrul Sănătății, Victor Costache, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode și managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel au prezentat în această seară măsurile care au fost adoptate în urma extinderii coronavirusului la nivel mondial și mai ales în zona europei.

„Nu avem niciun caz confirmat pe teritoriul României. Au fost aprobate măsurile necesare în vederea creșterii capacității de intervenție. În urma discuțiilor, am votat câteva articole importante care fac parte din această hotărâre și anume:

  1. Instituirea carantinei pentru cei care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune și, totodată, autoizolarea la domiciliu pentru persoane din zone care sunt declarate cu risc în Italia. Ministerul Sănătății completează lista cu zonele și localitățile care au grad de risc în timp real.
  2. Izolarea este pentru cei care vin din localitățile afectate de coronavirus, iar autoizolarea este pentru cei care vin din zone de risc.
  3. Se va emite HG pentru alocarea resurselor financiare din fondul de rezervă, necesare ministerului Sănătății, pentru operațiunile de carantinare, de salarizare și pentru realizarea de materiale de infornare.
  4. Se va desemna de către DSU, MS și MAI a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru, pentru a se stabili diverse scenarii de acțiune.
  5. S-a înființat o linie telefonică, gestionată de MS, dedicată apelanților care cer informații despre infecția cu coronavirus”, a spus Marcel Vela.

Deasemenea acesta a discutat si despre scanerele termice:

„Imediat după ce am aprobat OUG, ministerul Finanțelor, prin ONAC, a declanșat această procedură pentru toate dispozitivele, inclusiv pentru scanere termice. Criteriul pentru cei care vor fi declarați câștigători va fi termenul de livrare, apoi prețul. Totul are caracter de urgență și nu vreau să panicăm populația că nu am avea termoscanere. Criteriul de câștigare a acestor oferte este termenul la care vor fi livrate scanerele termice.”, a spus ministrul de Externe.

„Avem posibilitatea de 4000 de locuri de carantină la nivel național. O cifră confortabilă. În ceea ce privește locurile de spitalizare, avem 2500 de paturi din toate spitalele din România, iar 95 sunt paturi de terapie intensivă. Izolați la domiciliu sunt în jur de 1000 de oameni. Deficitul de măști este o problemă la nivel mondial și știu că cei de la ministerul de Finanțe lucrează la o ofertă.”, a spus ministrul Sănătății Victor Costache.

„Cazurile de carantină din România sunt următoarele: Cele două persoane care au plecat deja după ce au petrecut 2 săptămâni, în carantină la București; avem cele 6 persoane din Japonia, de pe vaporul Diamond Princess, fără simptome; mai avem în Dolj în carantină 8 persoane, din zona Lodi, și la Galați trei persoane, care au fost preluate după ce s-au întors din Italia.”, a declarat Raed Arafat.

“Nu intră nimic, nu iese nimic”

„În curtea spitalului Matei Balș s-au construit mai multe facilități pentru astfel de cazuri. Primele cazuri se vor aduce în această facilitate, unde se aplică principiul “Nu intră nimic, nu iese nimic”. Eu mă rorg să nu avem nevoie de ele, să fie operaționale, dar nefolosite. Se testează doar persoanele care au simptome, cei fără simptome nu vor fi testați nicăieri în țară. Acest virus atacă persoanele în vârstă, cum este și West Nile. Cunoaștem că aceste virusuri sunt preluate la animale, dar la om înregistrează anumite particularități. Sezonul nu împiedică ca acest virus să facă ce face în Italia, nu trebuie să ne culcăm pe ureche că vine căldura.”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adauga un comentariu