Actualitate

Conferință de presă Klaus Iohannis: Alegerile locale nu mai pot fi amânate – Live Video

Publicat: 09 sept. 2020
ALT=«Președintele României, Klaus Iohannis»
Președintele României, Klaus Iohannis

Începând cu ora 18.00, președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă. Acesta va vorbi despre începerea noului an școlar dar și despre alegerile locale.

„Scoala incepe pe 14 septembrie in conditii cu totul diferite. Avem doar cateva localitati unde se va relua exclusiv online, iar in altele – in sistem hibrid. Autoritatile centrale si locale au implementat proceduri pentru a limita riscurile de transmitere a Covid 19, dar eficienta lor depinde de colaborarea cadre didactice – elevi – profesori.

Limitarea accesului la educatie are consecinte negative majore si ne afecteaza tuturor viitorul. Decizia de a deschide scolile, desi nu e usoara, e corecta si necesara. Evidentiez eforturile autoritatilor locale de a asigura scolilor tot ce e necesar. Le multumesc profesorilor si conducerilor scolilor” a spus Klaus Iohannis.

Președintele a avut o întâlnire, în sistem de videoconferință, cu Charles Michel, președintele Consiliului European, dar și cu Angela Merkel, cancelarul german. Această întâlnire a avut loc în vederea pregătirilor reuniunii Consiliului European din 24-25 septembrie.

„Alegerile locale au fost deja amânate o dată din cauza epidemiei. Acum sunt luate măsuri pentru că cetăţenii care vin la vot să fie protejaţi. Nu ştim cât va dura pandemia şi de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe timp nedefinit”, a spus Klaus Iohannis.

„Campionul populismului fără acoperire fiind PSD. Fac de aceea un apel la decenta politică. Crearea de false aşteptări imposibil de susţinut economic sau contestarea unor măsuri sanitare care îşi dovedesc eficienta sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor. Dragi romani, în această campanie electorală informaţi-vă. Alegeţi în cunoştinţă de cauză”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis: „Poate faptul că începe şcoala în campanie nu este aşa rău”

Klaus Iohannis a fost întrebat ce notă ar acorda autorităților din România pentru modul în care au organizat deschiderea anului școlar, ținând cont de faptul că sunt localități unde nu există semnal la internet iar cursurile on-line nu se pot desfășura.

„Este cam neobişnuit să se dea note înainte să înceapă şcoala, aşa că mă abţin la acest capitol. E firesc că ne îndreptăm atenţia şi asupra excepţiilor, dar mii şi mii de scoli din România, directorii, profesorii, autorităţile locale au lucrat împreună şi au rezolvat problemele.

Sigur, regretabil, că în fiecare an, fiindcă nu suntem acolo unde dorim să ajungem, poate după ce implementam România educată mai există şi excepţii şi chestiuni nerezolvare. Poate faptul că începe şcoala în campanie nu este aşa rău, fiecare primar are ambiţia că poate să rezolve şi problemele şcolii, ceea ce e foarte bine.

Sunt convins că se vor găsi soluţii în zilele următoare şi pentru zonele unde sunt probleme. Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar şi sunt convins că soluţii se vor găsi”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintelui i-au fost semnalate de către jurnaliști anumite anomalii cu privire la normele de protecție împotriva SARS-CoV-2. Aceștia au adus în discuție evenimentele electorale, faptul că restaurantele și terasele sunt deschise dar dreptul la protest nu este restituit.

„E o problemă cu siguranţă foarte interesantă. Eu aş fi de părere că dacă se respectă normele impuse şi pentru altfel de adunări, în condiţii de strica legalitate cred că s-ar putea organiza şi forme de protest. Cred că autorităţile se tem de nerespectarea normelor, au fost manifestări în care toate normele au fost practic ignorate. În principiu, în măsura în care s-ar respecta toate normele în vigoare, chestiunea s-ar putea discuta. În măsura în care există un astfel de interes, autorităţile se vor ocupa de asta”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis: „Nu s-a vehiculat niciodată tăierea de pensii şi salarii”

Membrii Executivului au menționat că lucrează deja la legea bugetului pentru anul următor. Klaus Iohannis a fost întrebat dacă va promulga o lege a bugetului dacă prevede tăieri de venituri, pensii, salarii.

„Nu s-a vehiculat niciodată tăierea de pensii şi salarii. Asta e o prostie pesedista. Însă e clar că bugetul anului viitor trebuie construit cu mare grijă. E de preferat că bugetul pentru anul viitor să fie discutat şi aprobat de noul Parlament care va rezulta din alegerile parlamentare şi nu de acest Parlament, unde vedem abordări total neconforme cu realitatea. Nu se discută despre tăieri de pensii şi salarii.

Este exclus aşa ceva. Economia între timp îşi revine. Noi credem că în continuare economie României îşi va reveni şi îşi va relua parcursul normal care va permite creşteri de pensii şi salarii, investiţii. Noi ne pregătim pentru an de creştere, nu de reducere”, a precizat preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea de remaniere a Monicăi Anisie și a lui Lucian Bode.

„Acest lucru e rezervat premierului. Povestea cu nemulţumirile şi remanierile e o poveste de campanie. Nu ştiu ce surse aveţi, eu nu am discutat cu premierul despre posibile remanieri, nemulţumiri. Nu este cazul. Iar când premierul va decide să facă o schimbare în Guvern, atunci probabil premierul îmi va spune acest lucru. Dar nu s-a discutat şi nu este o temă”, a adăugat Klaus Iohannis.

Comentarii
Adauga un comentariu