Începând cu ora 12.00 la Inspectoratul Școlar Județean Iași (IȘJ Iași) are loc o conferinţă de presă susţinută de prof. dr. Genoveva Farcaş. Aceasta va prezenta raportul de activitate al instituţiei. Vom reda LIVE VIDEO și LIVE TEXT întreaga conferinţă de presă.
Raportul de activitate este ultimul prezentat de prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş din postura de Inspector Școlar General, locul domniei sale urmând a fi luat de prof. Luciana Antoci, profesor de limba și literatura română în cadrul Liceului Teoretic de Informatică ” Grigore Moisil” Iași. Detalii aici
Cele mai importante declarații
Am încercat să produc schimbări mici și cu efecte mari
Am încercat să formez mentalităţi ale profesorilor şi elevilor.
Am adus în ultimul timp, în contextul pandemic, oameni la aceeaşi masă a dialogului, am colaborat cu direcţiile de învăţământ din alte judeţe.
Am avut deschiderea de a reprezenta un reper, un model pentru şcolile din judeţul nostru. Vă dau câteva exemple.
Ne-am propus, în martie 2020, să realizăm resursele educaţionale deschise pentru diverse discipline. Profesorii din Iași şi idn toată ţara au accesat aceaastă resursă.
Am mers în judeţul nostru, în sate și orașe. M-am bucurat că unele şcoli au preluat practica out-dor. A fost un feedback şi o mulţumire pe care am avut-o.
Am empatizat și m-a afectat când am văzut că şcoala de la sat este în deficit cu cea din urban. S-a cerut permisiunea de a venit într-un colţ, într-o sală goală pentru că acasă erau 5-6 fați care aveau un singur telefon. Au fost activităţi foarte importante.
Examenele naţionale, proiectele cu finanţare europeană, toate acestea le-am pus sub semnul corectitudinei și transparentei. Nu îmi plac formele fără fond.
Pentru directori am avut activități explicite. I-am sfătuit să gândească în paradigma unui director de scoală privată. I-am monitorizat în inspecţiile făcute să vedem care sunt măsurile pe care le-ar lua şi dacă scoala ar fi una a loc, în sens de scoală privată.
Am adus stabilitate instutionala prin echilibru. Cred în şcoala comunităţii. Şcoala nu este doar a inspectoratului, a profesorilor, sau elevilor. Şcoala este a tuturor. Infrastructura este de secolul trecut nu pentru că IȘJ sau directorul au făcut sau nu au făcut lucruri.
Pentru mine ca persoană, ce am făcut. Aici este un bilanţ
În momentul în care am venit în această funcţie mi-am propus două obiective: Să nu îmi neglijez familia şi să nu mă schimb fundamental în relaţiile cu ceilalt. Primul obiectiv nu l-am atins. Familia mea a fost mai neglijată. Am avut suportul soţului meu, copiilor mei. Cu privire la relaţiile interumane, consider că am rămas acelaşi om empatic, corect, care le-a oferit tuturor oportunităţi de dezvoltare. Am mulţumirea că împreună am făcut tot ce este mai bun pentru şcoala ieșeană. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine.
Nu vreau să vă răpesc timpul dar vreau ca în 15 minute să vă prezint câteva provocări şi reuşite din mandatul meu.
Am pus accentul pentru asigurarea tuturor şcolarilor, accesul la educaţie. Aveam situaţii şi avem situaţii care necesetă competentă pe abandonul şcolar. Am încercat să diminuăm din abseteismul și abandon şcolar. Iaşul era cunoscut la 2017 ca un oraș/județ cu performanţe remarcabile în învăţământ. Succesul şcolar trebuie raportat la fiecare elev în parte. Şi pentru elevii defavorizaţi şi pentru elevii cu rezultate înalte. Provocarea a fost că în 2017 am început noi proceduri și noi implementări ale programelor.
Acele conţinuturi şcolare să aibă ceva aplicativ. Discuţiile cu reprezentanţii universităţilor a fost o prioritate.