Local

Conferinţă de presă la Palatul Roznovanu. Primarul Mihai Chirica iese cu noi declaraţii! Ce spune despre Veolia – LIVE TEXT, VIDEO

Publicat: 28 ian. 2021
Mihai Chirica
Mihai Chirica susține o conferință de presă

Joi, 28 ianuarie 2021, de la orele 13.00, va avea loc o nouă conferinţa de presă la Palatul Roznovanu. Edilul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, iese cu noi declaraţii.

Cele mai importante declarații făcute de Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

Avem două subiecte, unul personal şi unul ce are legătura cu proiectele Iașului.

 • Încep cu un subiect fierbinte, este vorba despre relaţie dintre Veolia şi Primărie
  Am fost notificaţi de către Veolia care este cel care a concesionat serviciul de producere a energiei termice, că vrea să înceteze contractul, făcând trimitere la diverse clauze care aduc în discuţie faptul că pierd bani. Au intrat în pierderi care depăşesc 200 de milioane de lei, în tot cei 9 ani. Am trimis un răspuns în cursul zilei către Veolia.
 • S-au încheiat 14 acte adiţionale care vizau reducerea de tarife din cauza economiei care s-a făcut. Nu au fost suficiente nici pentru noi, nici pentru ei. Ieşenii trebuie să înţeleagă că nu am fost luaţi prin surprindere. Suntem într-un proces de analiză de 1 an de zile. În 2020 am nominalizat împreună un expert extern care să facă o analiză asupra stării economice asupa companiei. Ne-a trimis un sumar a analizei făcute care arată că singura posibilitate care poate să devină un contract financiar bun ar fi creşterea facturilor ori să crească producţia de 6 ori. Ori să găsim alte soluţii.
 • Noi luăm în calcul analiza detaliată a sistemului dar vrem şi o analiză tehnică pentru a vedea unde mai putem interveni. Am mai avut o încercare către ANRE de a echilibra facturarea şi preţurile de facturare pentru consumatorii care consumă din sistemul de transport faţă de cei care consumă de la sursă.
 • Nouă ni s-a părut anormal să furnizezi acelaşi produs, indiferent din ce ţeava îl luăm. Eu tot acelaşi produs consum. Am cerut ANRE să facă un echilibru între cele două preţuri, aşa zice legea. Refuzul a fost tranşant. Vom continua demersurile pentru a găsi un răspuns favorabil. În ultimă instanţă, interesul este comun. Nu vrem o creştere explozibilă a tarifului. Să nu depăşim costurile cu centrala de apartament şi să găsim şi o soluţie de subvenţie pentru a echilibra balanţa financiară. În paralel avem şi investiţii europene şi fonduri de la stat.
 • A doua variantă este să luăm act de notificarea de la Veolia să operăm din Primaria Iași prin preluarea în totalitate a personalului – exista această prevedere legală si să gasim un alt operator extern.
 • Speranţa mea este că această relaţie între Veolia şi Primărie e să continue. Avem două proiecte în comun. Proiectul Energiei Regenerabile în valoare de 16 milioane de euro.
 • Şi o mare provocare – Transformarea Centralei Holboca din cărbune pe gaz. S-a obţinut acordul de principiu transmis de Transgaz asupra acestui lucru. Reprezintă o premieră. Avantajul este imens. Transformarea intregei Europe în privire la funcţionarea pe cărbune şi închiderea tuturor minelor de cărbune. Suma necesară este de aproximativ 92 de milioane de euro.
 • Se aproprie cu paşi repezi vacanţa copiilor. Diferenţa faţă de perioadă anterioară este că ieri am primit tabletele. Sunt 3000 de tablete. Sunt dotate cu internet pe o perioadă de 2 ani.

Sunt cele 4 posibilităţi în care putem organiza şcoala.

 • Iaşul este sub 1 la mie. Într-o săptămână se pot întâmpla şi lucruri de creştere. Nu am putea depăşi, intr-0 săptămână, 1.5 la mie. Dacă rămânem sub 1.5 la mie, toată lumea este la şcoală în condiţiile de distanţare socială. Scoala poate lua o decizie prin care nu poate sustinte distanţarea socială, să aibă posibilitatea de a învăţa în ture – 1, 2 săptămâni de acasă şi 1,2 săptămâni la scoală.
 • Peste 6 la mie – toată lumea acasă dar intrăm în carantină.
 • Dacă rămânem in scenariul cel mai favorabil, avem şi sistemul online alături de tablete. Avem şi sumele de bani necesare iar o parte dintre ele sunt deja duse. Mascute, materiale dezinfectante. Transportul public este dificultăţi. Vom asigura transport doar pentru elevi, dimineaţa.

Calitatea de inculpat este o calitate care nu mă avantajează. E inedită pentru mine. Nu s-a intamplat nimic in dosarul Palas dar s-a ajuns aici.

 • Nu este un dosar de corupţie. A fost analizat de DNA pe parcursul a mai multor ani. În 2016 a început analiza, iar în 2019, DNA l-a închis. Curtea de conturi şi Curtea de Apel Iași au zis că nu există niciun prejudiciu. Primăria Iași nu a intervenit pentru că Curtea Apel Iași a hotărât că nu este niciun prejudiciu. Prin urmare, decizia Curţii trebuie confirmată de o instantă. Lucrul acesta s-a întâmplat.Abuzul în serviciu se petrece când instituţia sub interesul unui funcţionat public ar fi făcut un prejudiciu. Nu s-a întâmplat aşa. Nu pot rămâne indiferent în chestiunile în care sunt implicat. Nu pun la îndoială nicio clipă că voi beneficia de o justiţie corectă. În 2016 când am ieşit împotriva Legilor Justiţiei am hotărâtSunt un om care a crescut politic prin demnitate şi nu voi renunţa. Nu am făcut corupţie, nu am prejudiciat nici măcar cu un cent instituţia. Este o decizie pe care a luat=-o un procuror. Nu o condamn, poate atâtea date a avut. Probabil că aşa este procedura şi probabil aşa trebuie procedat.În 2020, în luna mai când am ajuns în PNL purtăm cu mine această greutate. Se petrece din 2014. Nu voi abdica de la principiile mele. Nu voi face niciun pas lateral, niciun pas în spate şi nici piruiete politice. Voi merge în continuare pe principiile mele. Cât timp pe instanţele din România va fi un dosar în care eu am calitatea de inculpat, chiar dacă voi pleda nevinovat, nu voi candida pentru nicio funcţie politică. Este imoral. Îmi voi duce crucea şi nu voi candida pentru nicio funcţie politică.
 • Atâta timp cât voi putea duce o atingere a acestui partid nu voi face nimic. Este imoral să candidezi pentru funcţii politice. Din punct de vedere administrativ, acest dosar nu este legat de corupţie, mi-am câştigat mandatul cinstit şi pledez pe prezumţia de nevinovăţie. Îmi voi vedea de mandat şi voi munci. Pentru cei care aplaudă la această dată, le spun doar că în anul 2024, acest dosar nu va mai fi? Ori judecata va fi încheiată ori se va înscrie. În 2024 voi începe o competiţie politică în care le voi demonsta că se înşeală. Este normal şi cinstit să fac aceste precizări. Nu este o situaţie foarte bună pentru mine dar este o situaţie de fapt.

Adauga un comentariu