Local

Conflict inter-religios la Fetesti

Publicat: 24 nov. 2003
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conflict inter-religios la Fetesti
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:42857;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•O familie de rit adventist din satul Fetesti nu si-a putut ingropa mortul, din cauza preotului si a primarului din comuna •Acestia au interzis inmormantarea decedatului in cimitirul parohial ortodox, singurul din localitate •Dupa cinci zile de la data decesului, inmormantarea a avut loc conform ritului ortodox, in absenta membrilor familiei si impotriva vointei acestora

O familie din satul Fetesti, comuna Scobinti, nu si-a putut ingropa ruda, din cauza unui conflict inter-religios. Membrii familiei Dascalu sunt credinciosi ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si, din acest motiv, Biserica Ortodoxa a refuzat inmormantarea decedatului in cimitirul parohial ortodox, singurul din localitate. In ciuda interventiilor familiei catre preotul si primarul comunei, situatia a degenerat intr-un conflict intre cele doua religii.
La sfarsitul saptamanii trecute, Alexandrina Dascalu, credincioasa de rit adventist, a decedat. In urma decesului, fiul si sotul decedatei au inceput pregatirile pentru inmormantare dupa ritul propriu. „Familia a fost instiintata ca decedata nu va putea fi inmormantata in singurul cimitir din localitate, pentru ca acesta este cimitir parohial ortodox. Fiul si sotul femeii au incercat sa cumpere un teren in vecinatatea cimitirului, spatiu care se afla in proprietatea familiei Buduroi. La presiunile preotului din localitate, care a amenintat familia Buduroi cu excluderea din biserica, aceasta a refuzat sa mai vanda spatiul. De asemenea, s-a incercat obtinerea aprobarii ca decedata sa fie inhumata in satul Zagavia, unde sunt inmormantati parintii defunctei, dar preotul s-a opus si de aceasta data. In acelasi timp, preotul ortodox din localitate a incercat sa convinga familia Dascalu sa accepte ca inmormantarea sa fie efectuata in rit ortodox”, a explicat pastorul Marius Munteanu. Nici interventiile catre autoritatile locale nu au fost de ajutor. Mai mult, satenii au pus stapanire pe casa familie Dascalu, agresand fizic si verbal pe cei prezenti la priveghi. „In urma actiunii satenilor, sotul defunctei a lesinat si a fost internat in spital, iar baiatul, de frica, a fugit de acasa. Atat preotul, cat si primarul comunei i-au instigat pe sateni la astfel de fapte. Astfel, dupa cinci zile de la data decesului, inmormantarea a avut loc dupa ritul ortodox, in absenta membrilor familiei si impotriva vointei acestora”, a mai spus pastorul Marius Munteanu.
Craita POPA

Adauga un comentariu