Prima pagină » Actualitate » Conflict România-Ucraina: MAE anunță Comisia Europeană că țara noastră se opune dragării Canalului Bâstroe
Conflict România-Ucraina: MAE anunță Comisia Europeană că țara noastră se opune dragării Canalului Bâstroe

Conflict România-Ucraina: MAE anunță Comisia Europeană că țara noastră se opune dragării Canalului Bâstroe

16 feb. 2023, 16:20, 7 ,
în Actualitate

România se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe. Ministerul de Externe va trimite astăzi Comisiei Europene poziția țării noastre. Instituția precizează că nu a primit nicio informare de la vreo autoritate română că în momentul de față se fac lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe și reiterează poziția României, care nu este de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, instituția a solicitat, în cursul zilei de 13 februarie, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informații cât mai complete și actualizate privind eventuale activități desfășurate de partea ucraineană în sectorul „canalului de navigație Bâstroe” și evaluarea instituției privind impactul acestora.

MAE anunță Comisia Europeană că țara noastră se opune dragării Canalului Bâstroe

MAE a solicitat și Poliției de Frontieră Române transmiterea informațiilor rezultate în urma monitorizării activităților efectuate de autoritățile ucrainene sau de contractori ai acestora în sectorul „canalului de navigație Bâstroe”, precum și evaluarea caracterului acestora.

”În funcție de răspunsurile autorităților române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activități având ca scop adâncirea rutei de navigație”, a transmis Ministerul de Externe joi, într-un comunicat.

Ministerul de Externe precizează că CE a cerut autorităților române un punct de vedere cu privire la cererea Ucrainei de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Instituția respinge însă ca neadevărate „informațiile publice potrivit cărora Comisia ar fi cerut, prin acest demers, acordul României pentru adâncirea așa-zisului «canal de navigație Bâstroe»”.

Potrivit comunicatului, MAE a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât și autorităților ucrainene că „autoritățile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T (propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014), întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigație realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internațional aplicabile, inclusiv și mai ales reglementările în materie de protecție a mediului”.

Răspunsul la solicitarea recentă a Comisiei Europene, în cuprinsul căruia va fi reiterată aceeași poziție de dezacord față de propunerea de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în TEN-T, va fi transmisă astăzi de către MAE, se mai arată în comunicat.

Comentarii
  • Vai de mine, incep slugile sa se ridice in picioare si sa aiba pareri diferite de ale protejatei occidentale?

  • Dictatura nazista ucraineana cand va fi de- nazificata??? Cand vor intelege toate tarile ca nu merita si nu trebuie sa riscam f mult pentru Ucraina? Pana când ne expunem la risc nuclear sau al 3- lea. Ucraina isi arata coltii nazisti drept recunostinta in loc de multumire deja ne calca in picioare, un popor sălbatic condus de un dictator nazist si prost tare pe deasupra.

  • Futu- va- n gura mami voastre cu Zelinski al vostu idiot!!!! Afara toti ucrainienii din tara noastră! Ne- am dat pâinea de la gura si animalele ucrainiene isi bat joc de romanii nostri si isi aroga drepturi in teritoriile noastre unde pot decide numai autoritatile romane. Isi merita soarta acesti primitivi coborati din copac.rusia are dreptate.

  • Le-am dat mult din putinul nostru. Si ei s-au pisat cu bolta pe noi. Mai intai legea care restrange drepturile romanilor din Ucraina. Acum au luat-o de la capat cu Bistroe, desi au mai pierdut odata procesul. Nu m-ar mira sa repete 1991, cand au scufundat intentionat un slep si au blocat pentru canalul navigabil al Dunarii.

  • Ucrainieni spurcati va meritati soarta, animale sălbatice. Afara din tata noastră! Nazistii condusi de un dictator nazist. Salbaticiuni care ar vrea in UE.

  • Nu vi se pare ca povestea , e cusuta cu ata alba?? Ukraina , ca sa exporte cerealele , cu acordul UE (si al nostru) au gasit varianta Bîstroe. Numai ca problema a sifonat in presa iar de amorul artei(dramatice de altfel) toti o dau cotita. Punct.

  • Anonimule, varianta ta e cea cusuta cu ata alba. In varianta ta, Ucraina ar incarca cu cereale barjele la Odessa, dupa care barjele (care sunt fluviale) ar face cabotaj pe mare cam 60 de mile, si apoi ar intra prin Bistroe pe bratul Chilia, brat pe care CE l-a declarat nenavigabil. De ce atata ocol, cand au porturile fluviale de la Reni si Ismail? Porturi prin care barjele ucrainene ar trece oricum, chiar daca vin prin Bistroe. N-are nicio logica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`