Prima pagină » Local » Consilierii locali de la Primăria Rediu au amânat proiectul de buget pe 2022
Consilierii locali de la Primăria Rediu au amânat proiectul de buget pe 2022

Consilierii locali de la Primăria Rediu au amânat proiectul de buget pe 2022

01 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Scandal la Primăria Rediu din cauza proiectului de buget pe anul 2022! Consilierii locali din Rediu au amânat proiectul de buget, nemulțumiți de modul în care primarul Ciprian Grosu a prezentat documentul

Bugetul comunei ieșene Rediu, pe anul 2022, a fost amânat la vot! Plenul Consiliului Local, din comuna aflată în Zona Metropolitană Iași, nu a fost de acord cu proiectul prezentat de primarul Ciprian Grosu și i-a respins acestuia documentul.

După mai multe ore de discuții, aleșii din comuna Rediu nu au fost de acord cu propunerea primarului, mai ales că acesta a încercat să acopere o „gaură” de 63.000 de euro către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin bugetul local.

Scandal pe bugetul pe 2022, la Primăria Rediu

Consilierii locali au dezbătut vreme de mai multe ore propunerea de buget pe anul 2022. Culmea, comuna Rediu nu a respectat perioada de 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat, nu a pus proiectul în dezbatere publică și nici nu l-a prezentat în termen legal consilierilor. Totuși, primarul Ciprian Grosu a susținut că proiectul este unul cât se poate de bun.

”E cel mai important punct. Putem derula o serie de investiții din excedentul anilor trecuți. Noi nu prea am avea bani de dezvoltare, nu avem încasări, avem proprietăți nedeclarate. Consider că bugetul este echilibrat. Am luat în calcul să deschidem capitole bugetare pentru ceea ce se previzionează a se finanța din alte fonduri”, a spus Ciprian Grosu.

Dispute în Primărie pe tema bugetului comunei

Inclusiv aleșii locali ai USR din Rediu, partid din care face parte Ciprian Grosu, s-au arătat nemulțumiți de situația apărută.

”Noi trebuia să venim cu o radiografie pe anul 2021, să vedem pe ce s-au cheltuit banii. Nu s-au respectat termenele de discutare ale bugetului. Dacă nu se respectă termenul de 45 de zile, iar bugetul este contestat, oricine poate câștiga”, a spus Sebastian Baciu, consilier local USR.

Primarul Ciprian Grosu a dat vina pe faptul că au venit mai târziu unele cote defalcate de la Consiliul Județean și, de aceea, nu ar fi fost pus proiectul la timp în dezbatere publică.

Primarul Grosu a ascuns datoria către AFIR în bugetul pe 2022

Și datoria către AFIR a fost ascunsă în proiectul de buget pe anul 2022. Pentru a scăpa basma curată, primarul Ciprian Grosu a băgat datoria de 316.000 de lei (63.000 de euro) la capitolul cheltuieli materiale-executare silită a creanțelor bugetare. Acesta a apelat la sprijinul Antonetei Dianu, juristul comunei, pentru a ieși basma curată din scandalul cu AFIR. Surse din Primărie arată că aceasta l-a sprijinit în mai multe rânduri în diverse situații care ridică semne de întrebare. Totuși, nici aceasta nu a reușit să explice cum a ajuns ca datoria către AFIR să fie ascunsă în buget.

Datoria făcută de primar în contul proiectului european a fost ascunsă de Ciprian Grosu printre documente. De altfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis o notificare către Primăria Rediu, prin care arată că va trece la blocarea conturilor.

Bugetul CL Rediu a fost amânat

Consilierii locali s-au arătat deranjați de faptul că primarul Ciprian Grosu a încercat sa-i păcălească prin ascunderea datoriei către AFIR. Și de această dată primarul a încercat să „dreagă” situația.

”Tot ce cheltuiesc de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, chiar dacă aprobi în luna aprilie, se cheltuiește în buget. Executarea silită e legată de AFIR. Banii se pun într-un cont special pentru treaba asta”, a spus Ciprian Grosu.

În aceste condiții, aleșii locali au decis amânarea, iar comuna Rediu a rămas fără bugetul pe anul 2022, pentru cel puțin 7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *