Razboi în Ucraina

Consiliul European a adoptat noi sancțiuni și noi măsuri restrictive ca răspuns la implicarea Belarusului în război

Publicat: 03 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul European a adoptat noi sancțiuni și noi măsuri restrictive ca răspuns la implicarea Belarusului în război
Consiliul European a adoptat noi sancțiuni și noi măsuri restrictive ca răspuns la implicarea Belarusului în război

Consiliul European a adoptat joi noi sancțiuni și noi măsuri restrictive ca răspuns la implicarea Belarusului în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Noile măsuri creează o aliniere mai strânsă a sancțiunilor UE care vizează Rusia și Belarus și vor contribui la asigurarea faptului că sancțiunile rusești nu pot fi ocolite prin Belarus”, a spus consiliul, potrivit CNN.

„Măsurile extind interdicția exporturilor către Belarus la o serie de bunuri și tehnologii extrem de sensibile care contribuie la îmbunătățirea militară și tehnologică a Belarusului. Consiliul impune, de asemenea, o interdicție suplimentară de export pentru arme de foc și muniție, precum și pentru bunuri și tehnologii adecvate pentru utilizare în aviație și industria spațială”, se arată în comunicat.

Sancțiunile individuale includ oficiali din penitenciare și membrii puterii judiciare

Sancțiunile individuale includ oficiali din penitenciare, despre care Consiliul European spune că sunt „responsabili pentru tortura și maltratarea deținuților, inclusiv deținuții politici, propagandiști proeminenți”, precum și membrii puterii judiciare „implicați în urmărirea și condamnarea oponenților democratici, membri ai societatea civilă și jurnaliști.”

Schimbările aliniază sancțiunile din Belarus cu cele aplicate Rusiei, potrivit consiliului.

„UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar, militar și umanitar suplimentar, atâta timp cât este necesar”, potrivit declarației.

Entitățile vizate sunt întreprinderile de stat care, potrivit Consiliului European, „au luat măsuri împotriva angajaților sau i-au concediat pentru participarea la proteste și greve pașnice”.

Polonia a declarat că va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minsk că și-a încălcat spațiul aerian, crescând tensiunile între membrul NATO și aliatul cheie al Kremlinului.

Mișcarea vine pe fondul activității crescute în apropierea unei fâșii subțiri de pământ între Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de golul sau coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă trupele grupului de mercenari rusi Wagner într-o aparentă încercare de a crește presiunea asupra membrilor NATO și UE.

Adauga un comentariu