Ieșenii se mobilizează în lupta împotriva indiferenței, alocând timp și spațiu activităților umanitare, strângerilor de fonduri, donațiilor de alimente și sânge, în speranța că eforturile lor pentru refugiații din Ucraina vor conta. Consiuliul Județean al Iașiului se mobilizează, oferind ajutor celor fugiți din calea războiului, aflați în nevoie în această perioadă.
CJ Iași va crea un centru pentru depozitarea alimentelor donate de către persoanele din județ în ultimele zile. Cum în rândul ieșenilor nu se poate vorbi despre neimplicare, un spațiu de sute de metri pătrați va fi oferit de către CJ Iași.
Mai multe centre de colectare a ajutoarelor oferite de către cetățeni au fost amplasate în mai multe locații din Iași, oamenii puntând dona de la alimente neperisabile, pături, așternuturi și apă înbuteliată, jucării și alte lucruri necesare creșterii și îngrijirii copiilor.
Refugiații din Ucraina, ajutați de către cetățenii ieșeni
Consiliul Județean (CJ) Iași se alătură campaniilor umanitare din ultimele zile, alocând un spațiu de depozitare al proviziilor care au fost strânse în perioada în care s-a făcut apel la solidaritatea ieșenilor. Conform vicepreședintelui CJ Iași, Sorin Afloarei, la Centrul Expozițional Moldova va fi amplasat un spațiu de 250 de metri pătrați pentru depozitarea alimentelor și bunurilor care au fost donate de către populația municipiului Iași.
Totodată, reprezentanții CJ iași vor crea un parteneriat cu Crucea Roșie Română – Filiala Iași în acet scop. În vederea ulterioarei colaborări, Andrei Cazacu, administratorul public al județului și directorul Filialei Iași a Crucii Roșii, Andra Bărbărie, au realizat o întâlnire în cadrul căreia s-au stabilit detaliile necesare parteneriatului din mometul de față.
Casa Muzeelor este un alt spațiu la care sub îndrumarea Consiliului Județean au avut loc astfel de acte caritabile, în intervalul 09:00-15:00, primindu-se din partea cetățenilor alimente neperisabile, alimente de primă necesitate (supe, piureuri sau tăiței instant), apă îmbuteliată, lenjerii, paturi pliante sau saci de dormit noi, produse de igienă personală ambulate sau sigilate, articole pentru copii (scutece de unică folosință, șervețele, produse de igienă) ambulate sau sigilate, măști și produse dezinfectante, ceaiuri și cafea (în cutii sigilate).
Mihai Chirica: ,,Oamenii sunt atât de solidari!”
În urmă cu aproape o săptămână, a izbucnit războiul din Ucraina. Ziua iubirii din România era marcată cu sânge în țara învecinată, tot mai mulți refugiați alegând să vină în țara noastră deoarece au considerat că pot fi în siguranță, măcar pentru câteva nopți.
La doar câteva zile, Primăria Municipiului Iași lansa un apel la solidaritate către locuitorii orașului, în speranța găsirii ajutorului și a oferirii sprijinului. Primarul Mihai Chirica declara atunci că oamenii s-au mobilizat mai bine ca niciodată și iubirea față de semeni sau umanitatea a fost cea care i-a împins pe ieșeni să ofere chiar și cel mai mic ajutor.
,,Noi, oficialii și autoritățile, pe lângă umanitatea din noi, suntem obligați prin fișa postului să fim deschiși la astfel de situații, să ne îndeplinim îndatoririle, dar faptul că oamenii sunt atât de solidari fără nicio obligație față de refugiați, spune foarte multe despre poporul nostru”, susținea primarul Mihai Chirica.
O parte dintre alimentele strânse de către CJ Iași pentru refugiații din Ucraina urmează a fi trimise prin intermediul unor convoaie umanitare ale Crucii Roșii spre țara în care sirenele de război răsună în mod continuu de câteva zile.