National

Consiliul Național al Federației SANITAS, analiza situației acordării drepturilor salariale în sistemul sanitar

Publicat: 21 feb. 2020

Consiliul Național al Federației SANITAS a analizat situaţia acordării drepturilor salariale angajaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistență socială.

„Consiliul Național al Federației SANITAS, întrunit în şedința ordinară în data de 20 februarie 2020, a analizat situaţia acordării drepturilor salariale angajaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistență socială, precum şi impactul pe care reglementările O.U.G. nr. 2512020 îl va avea asupra sistemului sanitar public de stat. Reprezentanţii SANITAS din întreaga țară au semnalat grave deficiențe atât în ceea ce priveşte acordarea creşterilor salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020, cât şi în acordarea celorlalte componente salariale, ca urmare a finanţării deficitare a unităţilor medicale.

În acest context atragem atenţia guvernanţilor asupra necesităţii de a reglementa URGENT finanţarea creşterilor salariale, aceasta făcându-se în mod tradiţional prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Menționăm că toate sectoarele bugetare care au beneficiat de creşteri salariale începând cu ianuarie 2020 au asigurată şi finanţarea acestora, în afară de sistemul de sănătate. Anul acesta, cel puţin până în luna aprilie, spitalele funcţionează lunar, cu a 12-a parte din bugetul pe anul 2019, neavând cum să suporte creşterile salariale prevăzute începând cu ianuarie 2020.

Astfel, este evident faptul că Guvernul României nu asigură sursa de finanţare pentru aceste creşteri salariale la acest moment, în condiţiile în care toate creşterile salariale din 2015 şi până în prezent au fost asigurate prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări SociaIe de Sănătate. Reglementarea acestei situaţii ar fi o garanţie că spitalele vor putea acorda creşterile salariale prevăzute de Legea nr.153/2017 începând cu ianuarie 2020 fără a fi obligate să diminueze cheltuieli destinate asigurării unei optime îngrijiri a pacienţilor sau alte drepturi salariale.

În ceea ce priveşte mult discutata O.U.G. nr. 25/2020 şi prevederile acesteia, categoric în favoarea sectorului comercial de sănătate, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS continuă să solicite Guvernului României retragerea ei. Suntem profund îngrijoraţi de faptul că un astfel de act pune sistemul public de sănătate într-o relaţie concurenţială directă cu cel privat, o anomalie, deoarece sistemul privat de sănătate ar trebui să fie complementar celui de stat.

Prevederile O.U.G. 25/2020 sunt în discordanţă atât cu principiile sistemului de asigurări de sănătate din România cât şi cu structura şi modul de finanţare al sistemului public de sănătate şi creează un avantaj vădit sistemului privat cu consecinţe grave asupra necesităţii dezvoltării şi îmbunătăţirii sistemului public şi în detrimentul accesului la servicii medicale de calitate pentru toţi românii.”, se arată în comunicatul transmis de Federația SANITAS România.loading...

Adauga un comentariu