Actualitate

Consiliul UE a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României la Schengen

Publicat: 01 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul UE a stabilit calendarul pentru decizia de aderare a României la Schengen
Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România

Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Votul de extindere a spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României, a fost  susținut de majoritatea eurodeputaților pe 18 octombrie 2022.

Din 2011, Comisia Europeană şi-a arătat interesul pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, considerând că toate cele trei state au îndeplinit condiţiile necesare aderării.

Calendarul pentru decizia de aderare a României. Când va avea loc votul decisiv

Potrivit calendarului, doue reuniuni europene vor fi în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI)

Vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Printr-o postare pe facebook, eurodeputatul USR Vlad Gheorghe a spus că a primit de la preşedinţia Cehiei şi a Consiliului UE calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul unic european, dar şi felicitări cu privire la reuşita vizitelor de verificare privind condiţiile Schengen din România

„Pe 9 noiembrie, preşedinţia cehă a Consiliului UE va informa Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) despre aceste vizite şi rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informaţii actualizate” despre modul în care România îndeplineşte condiţiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie”, explică Vlad Gheorghe.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate şi la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

„Pe 8 şi 9 decembrie se reuneşte Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condiţiile impuse tuturor celorlalte state membre şi românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa”, a menţionat europarlamentarul USR.

Aderarea României la Schengen, susţinută de majoritatea europarlamentarilor

Pe 18 octombrie 2022, parlamentarii europeni s-au reunit la Strasbourg pentru a vota extinderea spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României. Majoritatea eurodeputaţilor au îndemnat statele membre să recunoască că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen și că aceste două state ar trebui admise în spaţiul de liberă circulaţie. Parlamentul European a transmis că rezoluția nu are caracter legislativ.

Ulterior, pe 26 octombrie 2022, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE, au prezentat Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, la Bruxelles, concluziile și raportul misiunii de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. În prezent, toate statele membre al UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spaţiul Schengen.

În urma calendarului pentru decizia de aderare a României, urmează ultimul pas – votul decisiv, care va avea loc pe 9 decembrie 2022. Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene speră să obţină o decizie în unanimitate în favoarea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul comunitar de liberă circulaţie Schengen în luna decembrie.

Adauga un comentariu