International

Consumul de tutun, interzis la terase. Ce ţară a luat această decizie

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul de tutun interzis la terase. Ce ţară a luat această decizie
Consumul de tutun, interzis la terase

Consumul de tutun a fost interzis în timpul pandemiei cu noul coronavirus într-o comunitate autonomă din Spania. Țigările au fost interzise în spațiile publice pentru a opri răspândirea virusului COVID-19.

Consumul de tutun a fost interzis la terase. Galicia a luat această decizie

Galicia este un stat situat în nord-vestul Peninsulei Iberice, fiind o comunitate autonomă din Spania. Aceasta a restricționat consumul de tutun și derivate ale acestuia în spațiile publice, adică la terase. Decizia a venit ca un instrument suplimentar pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Hotărârea a fost anunțată miercuri și intră în vigoare joi, 13 august 2020. De asemenea, nu este exclus faptul că ar putea fi extinsă și în alte regiuni.

Specialiștii reamintesc că tutunul dăunează grav sănătății, nu doar în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2, ci în general. În altă ordine de idei, medicii susțin că fumătorii sunt cunoscuți pentru că dezvoltă forme clinice de Covid-19 cu un pronostic mult mai grav decât nefumătorii.

De asemenea, încărcătura virală expulzată de o persoană consumatoare de tutun care este testată pozitiv cu Covid-19 este mult mai mare decât cea care poate fi expulzată un nefumător infectat. Pericolul apare și în momentul în care stăm la o terasă iar clienții fumează, dar și atunci când mergem pe stradă și întâlnim o persoană care fumează.

Tutunul este un mediu propice de transmitere a virusului

O altă cauză pentru care a fost interzis tutunul în spațiile publice este aceea că fumătorii își ating fața mai frecvent. Dacă persoana fumătoare atinge țigările, țigara electronică și apoi duce mâna la gură fără a se dezinfecta, este foarte clar că avem de-a face cu un mediu propice de transmitere a virusului actual. Potrivit unui studiu, un fumător care consumă 20 de țigări pe zi face de circa 300 de ori mai mult, în 24 ore, mișcarea „mână-gură” decât un nefumător.

Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică transmite că epidemia este o oportunitate pentru care fumătorii trebuie să renunțe la acest obicei nociv.

Populația spaniolă a fost alertată că țigările pot acționa ca emițătoare ale noului coronavirus și le-a recomandat cetățenilor să nu fumeze în mediul social, la terase. În cazul nerespectării acestor sfaturi, Ministerul Sănătății spaniol a avertizat că consumul de tutun și derivate trebuie să se facă ”în spații deschise separate, crescând măsurile de igienă personală a celor care fumează, cu spălarea mâinilor înainte și după manipularea produselor”.

Țigările mentolate au dispărut definitiv de pe piață

Țigările mentolate au dispărut oficial de pe piață. Uniunea Europeană a făcut anunțul în urmă cu aproximativ patru ani, atunci când a avertizat că în anul 2020 toate tipurile de țigarete cu mentol vor fi interzise. De astăzi, 15 iunie, comercializarea acestor acestor variante de țigări nu va mai avea loc în țările din Uniunea Europeană.

De astăzi a intrat în vigoare reglementarea Directivei Uniunii Europene, ce vizează produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD). Inițial, această Directivă a vizat interdicția de a comercializa tutunul pentru rulat cu diferite arome și a intrat în vigoare în anul 2014. Referitor la țigările mentolate, interdicția se impune de la data de 15 iunie 2020 și se aplică la nivelul tuturor statelor membre UE. Mai précis, este interzisă comercializarea țigărilor mentolate sau cu capsulă cu mentol la toate punctele de vânzare, inclusiv la cele duty free.

Adauga un comentariu