Eveniment-Social

Controale ample la terasele în Iași, pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Ce au descoperit autoritățile

Publicat: 20 iul. 2020
Controale ample la terasele în Iași pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Ce au descoperit autoritățile
Oamenii legii au desfășurat mai multe controale la terase în Iași pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Controale ample la terasele din Iași, pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au verificat mai multe unități comerciale

Controale ample la terasele din Iași, pentru prevenirea răspândirii COVID-19. În perioada 13-17 iulie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate acțiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii COVID-19.
La activitățile desfășurate în cele 5 zile au participat peste 1.400 de politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Peste 700 de societăți comerciale au fost verificate de oamenii legii

Au fost verificate peste 700 de societăți comerciale, iar pentru abaterile constatate pe parcursul acțiunilor au fost aplicate 278 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 58.000 de lei.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenilor și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, au declarat reprezentanții poliției ieșene.

La două societăți comerciale au fost găsite nereguli

La controalele anterioare desfășurate de autoritățile ieșene au fost identificate două societăți comerciale care nu respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor la care face referire Legea nr. 55/2020 art. 5. (3) / Anexa nr. 3 la H.G. 394/2020. Astfel, au fost date 21 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. A fost dată o amendă pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese. De asemenea, polițiștii au dat 215 amenzi, conform Legii nr. 61/1991, în valoare totală de 71.840 de lei, pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Un ospătar de la o terasă din municipiul Iași a fost amendat deoarece a servit clienții fără a respecta măsurile individuale de protecție

Un bărbat de 31 de ani a fost amendat deoarece nu a respectat măsurile individuale de protecție pentru limitarea efectelor răspândirii pandemiei COVID-19, nepurtând masca de protecție în incinta unei societăți comerciale, din municipiul Iași.
De asemenea, un bărbat de 50 de ani, ospătar la o terasă din municipiul Iași, a fost amendat deoarece a servit clienții fără a respecta măsurile individuale de protecție pentru limitarea efectelor răspândirii pandemiei de COVID-19, nepurtând masca de protecție. Totodată, un bărbat de 29 de ani a fost amendat deoarece nu a respectat măsurile de protecție pentru limitarea efectelor răspândirii pandemiei de COVID-19, nepurtând masca de protecție în incinta unei societăți comerciale din municipiul Pașcani. În plus, administratorul unei societăți comerciale, din comuna Popricani, a fost amendat deoarece, în urma controlului efectuat la acea societate comercială, au fost identificate 6 persoane la aceeași masă, care nu respectau distanțarea socială.

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare socială

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea socială. În Iași terasele sunt deschise, iar în unele cazuri aceste măsuri nu sunt respectate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Pănă în acest moment, cele mai bune metode de a evita infectarea sunt distanțarea socială și igiena.
Adauga un comentariu