Fostul președinte american Donald Trump i-a spus celui mai important consilier militar al său, generalul Mark Milley, că o problemă importantă privind siguranța națională a Statelor Unite va trebui lăsată pentru „următorul tip” într-o aparentă admitere a faptului că a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, relatează Business Insider.
Conversația a fost prezentată în rechizitoriul întocmit de procurorul special Jack Smith, care l-a pus sub acuzare marți pe fostul președinte republican pentru „complot împotriva statului american” din cauza tentativelor sale de a răsturna rezultatul alegerilor ce au avut loc în noiembrie 2020.
„Da, ai dreptate, este prea târziu pentru noi”, i-ar fi spus Trump lui Milley și unui alt consilier care nu este numit în rechizitoriu, după ce Șeful de Stat Major al forțelor armate americane l-ar fi sfătuit să lase problema în seama următoarei administrații ținând cont că mai rămăseseră doar 17 zile până când Joe Biden urma să fie învestit ca al 46-lea președinte al SUA.
Conversația ar fi avut loc cu doar câteva zile înainte de revolta mortală a susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului.
Colegiul Electoral al SUA se reunise deja în capitalele statelor americane și l-a declarat pe Biden câștigător, victoria acestuia urmând să fie certificată în cadrul numărării în mare parte ceremoniale a voturilor electorilor în Congres pe 6 ianuarie.
Întâlnirea dintre Trump și Milley este o parte cheie a rechizitoriului întocmit de procurorul special Jack Smith, acesta argumentând că Trump știa că a pierdut alegerile chiar în timp ce acesta, alături de echipa sa de campanie și avocați, au încercat să obțină răsturnarea rezultatelor în mai multe state cheie, așa-zisele „swing states” cu un număr mare de electori și în care diferența dintre cei doi candidați este de regulă mică.
Noile acuzații aduse de procurorii americani lui Donald Trump
Rechizitoriul întocmit de procurorii aflați sub coordonarea lui Smith îl acuză pe Donald Trump de „complot împotriva statului american”, obstrucţionare a unei proceduri oficiale şi atingere adusă drepturilor electorale.
Ancheta a fost declanşată de un apel telefonic din ianuarie 2021 al lui Donald Trump în care acesta i-a cerut unui înalt responsabil local din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său.
Jurnaliștii de la The Washington Post au obținut o înregistrare audio a conversației cu două zile înainte de revolta de la Capitoliu, Raffensperger fiind la momentul respectiv secretarul de stat al Georgiei din partea Partidului Republican din care face parte și Donald Trump.
Președintele american l-a avertizat pe Raffensperger că își asumă „un risc major” prin refuzul de a-i da curs solicitării să răstoarne rezultatul votului din Georgia, stat câștigat la limită de democratul Joe Biden.
Raffensperger și un consilier juridic din cadrul biroului său au respins în timpul discuției punerea sub semnul întrebării de către Trump a numărării voturilor, informându-l pe președinte că alegerile au fost sigure și că acuzațiile sale privind fraudarea masivă a votului în Georgia sunt false.
Potrivit unor documente judiciare, anchetatorii au descris „un plan coordonat şi la nivelul mai multor state aplicat de echipa de campanie a lui Trump” pentru a influenţa rezultatele alegerilor.