Actualitate

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare din România: „Ne gândim serios să propunem sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca”

Publicat: 16 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare din România Ne gândim serios să propunem sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca
Doze de vaccin AstraZeneca

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile intenționează să propună sistarea vaccinării cu serul de la compania AstraZeneca.

Motivul pentru care autoritățile iau în considerare sistarea este numărul mic de persoane care s-au imunizat cu Astra Zeneca.

„Pentru un management corect al stocurilor ne gândim serios să propunem poate că, de la începutul anului viitor, sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca, pentru că numărul celor care în acest moment se vaccinează este foarte redus şi atunci riscul de ieşire din perioada de valabilitate a dozelor este foarte mare şi nu poţi să comanzi să vină câteva zeci sau mii de doze. Foarte probabil că vom rămâne cel puţin cu aceste trei vaccinuri – Pfizer, Moderna şi vaccinul de la Johnson & Johnson -, cu care vom merge mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Autoritățile sanitare din România adună datele despre centrele care urmează să fie înființate pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Centrele vor fi înființate în spitale, în spațiile unde se pot vaccina adolescenții, însă cei mici se vor putea vaccina și la medicii de familie.

Valeriu Gheorghiță anunță că termenul la care se așteaptă decizia pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani a fost de la Agenția Europeană pentru Medicamente a fost devansat.

„Ne așteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie să avem această autorizare, probabil undeva pe data de 25 noiembrie. Pentru vaccinul de la compania Moderna care, de asemenea, a depus documentația de evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului, se așteaptă că autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, afirmă medicul.

Potrivit acestuia, sunt deja începute campanii de vaccinare pentru această grupă de vârstă în Statele Unite, în Israel. În Statele Unite în prima săptămână au fost vaccinați peste 900.000 de copii din grupa de vârstă 5 – 11 ani. În ce privește Europa, Austria a decis debutul campaniei de vaccinare pentru această categorie de vârstă înainte de autorizare.

Adauga un comentariu