Lifestyle

Copacii dintr-un parc din Cluj, diagnosticați cu un tomograf. Cei bolnavi vor fi tăiați

Publicat: 04 nov. 2020

După ce Primăria Cluj a anunțat reamenajarea parcului Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca, în cadrul căruia 30 de arbori vor trebuii tăiați, activiștii au luat măsuri. Cu ajutorul unui tomograf sonic PiCUȘ 3 aceștia vor determina care copaci sunt bolnavi și vor recomandă tăierea lor.

Fiecare copac va fi diagnoticati cu ajutorul unui tomografului

Activiștii vor monta pe fiecare copac în parte un echipament ”PiCUȘ Tomograf Sonic” cu ajutorul căruia își vor da seama dacă copacii sunt „morți” în interior și ar trebuii tăiați.

”Stabilim care sunt arborii cu probleme, care la o primă privire par a fi sănătoși, dar în interior nu sunt așa. Oricând poate cădea o creangă pentru un copil care se joacă aici. Vor fi făcute plantări în locul fiecărui copac care va fi înlăturat”, au spus cei care fac măsurătorile, citați de știri de cluj.

Activiștii de mediu vor stabili, cu ajutorul tomografului, dacă copacul este gol în interior.

”Tomograful sonic PiCUȘ 3 măsoară viteză de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Viteză de propagare depinde de modulul de elasticitate și de densitatea lemnului. Majoritatea bolilor la nivelul inferior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai fapt ce reduce elasticitatea și densitatea lemnului. Undele sonice sunt formate printr-o bătaie de ciocan, senzorii sonici (receptori) înregistrând aceste semnale. Numărul și modul de poziționare al punctelor de testare este foarte important pentru acuratețea tomografiei. Utilizând informații despre timpul de propagare a undei sonice de la emițător la receptor cât și date geometrice software-ul calculează tomografia. În funcție de variația vitezei de propagare a undelor sonice se evidențiază după caz lemn sănătos, lemn putred sau cavități și crăpături”, spun specialiștii.

Activiștii de mediu nu vor că arborii din parc să fie tăiați și au lansat chiar și o petiție. ”Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii – Piața Avram Iancu – Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.

Copacii maturi din acest parc și umbră acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se arată într-o petiție a acestora.

Primăria Cluj au spus că dacă se va tăia vreun copac acesta va fi înlocuit.





Adauga un comentariu