International

Coreea de Nord ameninţă că va rupe acordul militar cu Coreea de Sud: „Vor plăti greu dacă vor lăsa această situaţie să continue“

Publicat: 04 iun. 2020

Coreea de Nord a ameninţat joi că va rupe acordul militar cu Coreea de Sud şi va închide biroul de legătură transfrontalier dacă Seulul nu îi împiedică pe militanţi să trimită manifeste de cealaltă parte a frontierei, relatează France Presse.

Declaraţia, care provine de la influenta soră mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong Un, intervine într-un moment în care relaţiile intercoreene se răcesc în mod clar în ciuda a trei summituri în 2018 între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Transfugi nord-coreeni şi militanţi lansează baloane de cealaltă parte a frontierei transportând manifeste în care îl acuză pe liderul nord-coreean de încălcarea drepturilor omului şi denunţă politica sa nucleară.

„Autorităţile sud-coreene vor plăti greu dacă vor lăsa această situaţie să continue prezentând în acelaşi timp tot felul de scuze”, a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă KCNA.

Descriindu-i pe dezertori ca „putregaiuri umane” şi „câini ticăloşi” care şi-au trădat patria, ea a afirmat că este „timpul ca proprietarii lor să fie traşi la răspundere”, referindu-se la guvernul sud-coreean.

Kim Yo Jong a ameninţat că va închide biroul de legătură transfrontalier şi va rupe acordul militar semnat în timpul vizitei lui Moon la Phenian în 2018, care a avut ca scop reducerea tensiunilor la frontieră.

Cu toate acestea, majoritatea acordurilor încheiate la reuniune nu au fost puse în aplicare şi Coreea de Nord a continuat să efectueze zeci de teste militare.

Activităţile biroului de legătură au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus.

Kim Yo Jong a ameninţat de asemenea că va pune capăt definitiv proiectelor economice dintre cele două ţări, mai ales Parcul industrial intercoreean de la Kaesong şi vizitele la Muntele Kumgang.

Ambele activităţi, profitabile pentru Phenian, au fost suspendate ani de zile ca urmare a sancţiunilor împotriva Coreii de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.

Adauga un comentariu