International

Coreea de Nord respinge planul de ajutor propus de Coreea de Sud: „Nimeni nu-şi dă la schimb destinul pentru o prăjitură din porumb”

Publicat: 19 aug. 2022
Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un
Coreea de Nord a respins planul de ajutor propus de Coreea de Sud

Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, a declarat vineri, 19 august, că ţara respinge planul de ajutor propus de Coreea de Sud. Aşadar, Coreea de Nord nu este de acord cu propunerea sud-coreana de a-i stimula economia în schimbul renunţării la armele nucleare.

Astfel s-a creat un precedent de când un înalt oficial nord-coreean comentează direct „planul îndrăzneţ” propus de preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol în luna mai a acestui an.

sora lui Kim Jong Un
Experţii au declarat că cel mai recent plan economic al Coreei de Sud este similar cu propunerile preşedinţilor anteriori

Planul de ajutor propus de Coreea de Sud a fost respins

Coreea de Nord a respins planul de ajutor propus de Coreea de Sud. Declaraţia survine după ce preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a repetat miercuri, 17 august, la o conferinţă de presă în care a marcat primele 100 de zile de mandat, că este dispus să ofere ajutor economic etapizat Coreei de Nord dacă aceasta ar pune capăt dezvoltării armelor nucleare şi ar începe denuclearizarea.

„Dacă ne gândim că planul de a oferi „cooperarea economică” la schimb pentru onoarea noastră şi armele nucleare este marele vis, speranţa şi planul lui Yoon, ajungem să realizăm că el este cu adevărat simplu şi încă copilăresc. Deşi s-ar putea să bată la uşă cu indiferent ce plan măreţ în viitor, deoarece „planul său îndrăzneţ” nu funcţionează, clarificăm că nu vom sta faţă în faţă cu el „, a spus Kim Yo Jong.

Experţii au declarat că cel mai recent plan economic al Coreei de Sud este similar cu propunerile preşedinţilor anteriori, inclusiv cele prezentate în cadrul summiturilor dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, sugerând că este puţin probabil ca Phenianul să accepte oferta.

„Iniţiativa lui Yoon se adaugă unei lungi liste de oferte eşuate ce implică promisiuni sud-coreene de a oferi beneficii economice Coreei de Nord… Acestea au fost aceleaşi presupuneri care au stat în spatele unei succesiuni de eforturi eşuate pentru a porni discuţiile de denuclearizare. Acuitatea vulnerabilităţii economice a Coreei de Nord va face conducerea cu atât mai rezistentă faţă de proiectele de infrastructură propuse de Coreea de Sud”, a declarat joi, 18 august, într-o postare pe blog Scott Snyder, membru senior al think tank-ului Council on Foreign Relations.

Mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării Coreei de Nord

În baza aceluiași plan de idei, amintim de acest plan de ajutor propus de sud-coreeni, care „va îmbunătăţi considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al populaţiei în etape, dacă Nordul încetează să-şi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, a declarat preşedintele sud-coreean Yoon, în timpul unui discurs ce a marcat aniversarea sfârşitului dominaţiei coloniale japoneze în 1945.

Încă de săptămâna trecută, Phenianul a ameninţat că îi va „eradica” pe responsabilii sud-coreeni, acuzând Seulul că ei ar fi principala cauză din spatele epidemiei de COVID-19 din ţară. Totodată, în luna iulie, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a declarat „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud.

Specialiştii regiunii se așteptau ca şansele de a vedea Phenianul că acceptă această ofertă, deja menţionată în discursul de inaugurare al lui Yoon, sunt extrem de mici. Aceştia au amintit de faptul că Nordul, care investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de armament, spune destul de clar de mult timp că nu va încheia în nici un chip un astfel de acord.

Să nu uităm că Vladimir Putin beneficiază de sprijinul necondiționat al lui Kim Jong Un.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că planul de ajutor propus de Coreea de Sud a fost respins de Coreea de Nord.
Adauga un comentariu