Pe cât de ciudat ar părea, pe atât de adevărat este. Coreenii ar putea deveni mai tineri cu un an. Nu este o glumă şi totul are legătură cu o lege mai veche.
Concret, întrebarea ”Câţi ani ai?” nu este deloc simplă pentru cei din Coreea de Sud. În Coreea de Sud, atunci când se naște un copil, acesta este considerat în vârstă de un an. În ziua de Anul Nou, mai câștigă un an. Aceasta înseamnă că un copil născut în decembrie ar fi considerat a avea doi ani în doar câteva săptămâni.
Coreenii ar putea deveni mai tineri cu un an
Legislativul din Coreea de Sud i-ar putea întineri pe coreeni. Președintele țării dorește să abroge legea menţionată mai sus pentru că o consideră învechită. Lee Yong-ho, șeful comitetului de tranziție al președintelui ales, a declarat că viitoarea administrație urmărește să standardizeze modul în care este numărată vârsta, pentru a aduce Coreea de Sud în conformitate cu restul lumii.
El a spus că diferitele calcule ale vârstei au dus la „confuzie persistentă” și „costuri sociale și economice inutile”. Nouă propunere pare să fi fost acceptată pe scară largă de unii – dar experții spun că au îndoieli cu privire la faptul că va fi efectiv implementată.
Există trei moduri de a-ți număra vârsta în Coreea.
Oficial, țara a folosit sistemul internațional de numărare, folosind data nașterii unei persoane, în majoritatea definițiilor legale și a proceselor administrative din 1962. Țara are și o altă modalitate oficială de a număra vârsta, în care bebelușii se nasc la vârsta de 0 ani și câștigă un an în fiecare 1 ianuarie. În conformitate cu aceasta, un bebeluș născut în decembrie 2020 ar avea doi ani până în ianuarie 2022, chiar dacă oficial nu aveau să împlinească doi ani până în decembrie a acelui an.
Această metodă este utilizată în principal pentru a defini vârsta legală pentru domeniile de drept care afectează un procent semnificativ din populație, inclusiv recrutarea în serviciul militar sau definirea vârstei minorilor care trebuie protejați împotriva abuzului.
Și apoi există metoda „vârstei coreene”, care este folosită mai în mod obișnuit de toată lumea din societate, în care toată lumea are automat un an la naștere și devine cu un an mai în vârstă în ziua de Anul Nou, indiferent de data nașterii.
Conform acestor metode, Kim Tae-hyung aka V din mega-k-pop BTS, născut la 30 decembrie 1995, are 28 de ani (vârsta coreeană), 26 de ani (vârsta internațională) sau 27 de ani (o altă vârstă oficială coreeană) . Și pentru unii, poate fi doar un număr – dar vârsta este ceva luat foarte în serios în Coreea de Sud.
„Pentru sud-coreenii, a afla dacă cineva este mai în vârstă decât ei sau nu este mai important decât a afla numele cuiva într-un context social. Este esențial în alegerea modului de a se adresa acelei persoane și a titlului de onoare sau a titlului care este necesar.”
Coreea de Sud, atractivă pentru turiștii români
Aflată în Asia, Coreea de Sud este destul de atractivă pentru turiștii români. Cultura asiatică este apreciată la nivel mondial, iar acest lucru se vede din fluxul mare de turiști. Comparativ cu ”fratele Coreea de Nord”, Coreea de Sud este un stat mult mai dezvoltat şi democrat. Indicele de dezvoltare umană este unul dintre cele mai ridicate din lume, iar asta se traduce printr-un confort sporit al vieții.
În altă ordine de idei, printre deciziile inedite din Coreea de Sud se regăsește şi un act normativ care le dă 100.000 de euro familiilor care au mai mult de trei copii. Acest lucru este un ajutor acordat de statul coreean pentru a crește natalitatea din țară, una dintre cele mai mari probleme. Oricum sunt diferențe mari între Coreea de Sud și Coreea de Nord. Regimul de la Phenian îngrădește complet libertatea de exprimare sau accesul la diverse facilități occidentale. Dacă punctăm la capitolul bizarerii este bine de precizat faptul că Coreea de Nord nu folosește calendarul tradițional. Așadar, Coreea de Nord este în anul 111 pentru că se raportează la data nașterii bunicului lui Kim Jong-Un.
Vom vedea dacă coreenii vor deveni mai tineri cu un an, și cum va afecta acest lucru din punct de vedere legislativ.