National

Corupția, a doua cea mai răspândită infracțiune din Republica Moldova

Publicat: 08 dec. 2021
Imagine reprezentativă pentru coruptie
Imagine reprezentativă pentru coruptie

Fenomenul corupției este în scădere în toate sferele de activitate, potrivit sondajului „Victimizarea și gestionarea fenomenului infracționalității în Republica Moldova”. Flagelul s-a diminuat în special în sectorul medical, educațional și în cel al Poliției de patrulare, transmite presa din Moldova. Autorii studiului spun că investițiile masive din ultimii ani în combaterea și prevenirea corupției dau roade.

Potrivit datelor sondajului, corupția este a doua cea mai răspândită infracțiune din Republica Moldova. 8% dintre respondenți au afirmat că cel puțin o dată vreun oficial le-a solicitat favoruri pentru soluționarea unei probleme. Totuși, acest fenomen s-a diminuat. Sondajul arată că se atestă mult mai puține cazuri de mituire a polițiștilor sau de oferire a plăților neoficiale în instituțiile medicale.

„Dacă în 2009, 17% dintre respondenți spuneau că au dat mită în sectorul medical, în 2021 cifra este de 3,6%. În anul 2009, 8% dintre respondenți spuneau că au dat mită polițiștilor din traficul rutier, acum cifra este de 1,7%”, a precizat Jean Redpath, expertă internațională, autoarea raportului de analiză a datelor statistice.

S-a redus și incidența mituirii în sistemul educațional. Dacă în 2009, 8% dintre respondenți spuneau că au dat mită la școală, acum cifra este de 1,1%. În topul celor mai întâlnite infracțiuni din Republica Moldova, alături de fenomenul corupției, este violența.

„8,9% dintre respondenți au spus că au fost victime ale acestei infracțiuni.

Acum 10 ani, persoanele cu venituri mai mari erau mai expuse riscului de a fi victime ale infracționalității. În 2021 se atestă că atât persoanele cu venituri foarte înalte, cât și cele cu venituri foarte mici sunt victime ale infracțiunilor”, a constatat Jean Redpath.

Sondajul a fost realizat cu sprijinul Soros Moldova, pe un eșantion de 4.553 de persoane și are o marjă de eroare de 1,5%. Fundația promovează valorile societății deschise, sprijină democrația și susține ideile inovative.

La finalul lunii noiembrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la București cu Klaus Iohannis.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Klaus Iohannis

Marți, 23 noiembrie 2021, Președintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. Nu este prima oară când o astfel de întâlnire se produce.

„Am o colaborare strânsă cu doamna președinte. Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune vor fi întradevăr de substanță. Colaborarea pe linie parlamentară și guvernare a cunoscut o creștere. Toate acestea arată că fructicăm colaborarea la nivel prezidențial, parlamentar și guvern în vederea parcursului european a Republicii Moldova. Ne-am acordat sprijin reciproc în perioade dificile. Adresez mulțumiri doameni președinte și medicilor din Rep. Moldova pentru sprijin. Echipe de medici și asistente din Rep. Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie.

Nu vom uita acest gest. Eforturile lor a dus la salvarea de vieți. Rep. Moldova se bucură de un sprijin covârșitor de la București. Suntem dedicați consolidării parteneriatului strategic. România și Rep. Moldova sunt unite din punct de vedere al limbii dar și al istoriei. România va rămâne cel mai apropiat prieten al Rep. Moldova. Am depus eforturi consistente pentru ca Rep. Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene dar și pe lista SUA. Am discutat cu doamna președinte pe mai multe subiecte, inclusiv despre energie, despre acordări se subvencții nerambursabile pentru Rep. Moldova, a cooperării în domeniul educației. Am discutat pe larg pe tema agendei europene pentru Rep. Moldova.

Dorim ca viitorul summit să aibă ca rezultat un angajament solid pentru țările estice. Am discutat și problematica de siguranță regională/ În privința dosarului din Transistria: România dorește o încetare pașnică problemelor, cu integrarea Rep. Moldova în frontierile sale recunoscute la nivel european”, a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea și Maia Sandu a făcut o serie de declarații. Aceasta și-a manifestat bucuria cu privire la colaborarea dintre România și Republica Moldova.

„Mă bucur să mă aflu la București. Mă bucur că am reușit să fac această vizită in primul an de mandat/ Ați fost primul șef de stat care ați venit la Chișinău. Am anunțat atunci că, după o perioadă de îngheț, Bucureștiul și Chișinăul revin la o relație bună. În 2021, Rep. Moldova a simțit mereu umărul României alături care ne-a ajutat să trecem mai bine prin crize Datorită României, Rep. Moldova a primit primele donații de vaccin anti-COVID-19. Ne-au permis să salvăm mii de vieți. Astăzi, cu peste 500.000 de doze oferite gratis, România este cel mai mare donator iar la ele se adaugă echipamentele. Medicii români au venit să lucreze cot la cot cu colegii din Rep. Moldova. Mă bucur că am putut răspunde și noi în această

Adauga un comentariu