Costică Prodan în vârstă de 70 de ani este singurul ieșean care se mai ocupă, în ziua de astăzi, de o multitudine de meserii înrudite. Cu o experiență de peste 50 de ani, el este blănar, vopsitor de haine de piele, cojocar și mai repară și încălțăminte.
Costică Prodan are o experiență de peste 50 de ani în această meserie: „De-abia aștept să vină dimineața să vin la treabă”
A început să cocheteze cu croitoria de la vârsta de 15 ani și nu știe să facă altceva mai bine decât această meserie. Costică Prodan și-a deschis o prăvălie lângă Piața Chirilă din Tătărași, după Revoluție, și de 30 de ani activează în zonă.
„Am deschis atelierul după Revoluție, de 30 de ani. Dar eu asta am lucrat dintotdeauna. Asta am făcut de când m-am născut, cu calapoade de la bunica mea. Eu mă ocup de blănărie, cojocărie, vopsitorie haine de piele, tot ce este reparație, fermoare. La blănuri, le strâmtăm, le mărim, le facem orice. Am și confecționat blănuri de la A la Z. Acest calapod are peste 100 de ani și este pentru mărit, micșorat căciuli, pălării. Mă ocup și de pălării. Blănăria este cu blană pe exterior, iar cojocăria cu blana pe interior. După, urmează vopsitoria de piele și apoi, ce ține de croitorie”, a spus Costică Prodan.
Pentru că după Revoluție cooperativele s-au desființat, acesta a vrut să își continue pasiunea pentru această meserie și și-a deschis o mică prăvălie, unde a îmbinat croitoria cu confecționarea de blănuri, reparații de pălării, de încălțăminte și altele.
„Am lucrat în cooperație și s-a desființat după Revoluție. S-au împărțit spațiile; cine a putut a luat spațiu. Cum se mai dădeau atunci, prin cunoștințe. A trebuit să îmi continui treaba cumva, de asta am deschis atelierul. Am făcut Școala Profesională UCECOM, la Galați, 3 ani. Am dat examen aici, la Iași și acolo, am fost trimis în domeniul croitoriei. De la vârsta de 15 ani am început și apoi, m-am axat pe meserii înrudite. Am lucrat la cooperativa Solidaritate, la cea mai mare Unitate de Blănărie din Iași, care era pe Independenței. Am avut atunci în jur de 30 de oameni în subordine; eu răspundeam de unitatea 52. După Revoluție, am căutat să ne câștigăm existența, altceva nu știm să facem. Nu mai erau locuri unde să muncești și fiecare s-a descurcat cum a putut. Ne place. Noi, ceea ce facem, facem cu drag. Este cu pasiune, cu siguranță. De-abia aștept să vină dimineața să vin la treabă. Aici discuți și cu o babă, cu o domnișoară, cu un moșneag, o tinerică, uităm de haosul care se întâmplă la televizor”, a mai povestit acesta.
În ziua de astăzi, blănurile ecologice sunt în trend: „Mai puțin se poartă naturale”
Ieșeanul mărturisește cum, în ziua de astăzi, blănurile naturale se poartă mai puțin, cele ecologice fiind în trend. Când lucra la cooperativă, Costică muncea la o blană și 3-4 zile.
„Erau blănurile care veneau din cooperativă. Magazia centrală ne aducea blănuri. Veneau clientele, luam măsurătorile, făceam haine pe comandă. Blana era din afară, se lucra și atunci cu exportul. Îmi lua 3-4 zile să fac o blană, trebuia bătută cu planșeta de blănuri; se croia, se venea la probă. Erau scumpe și atunci blănurile, erau cam 5.000-6.000 de lei. Erau diferite blănuri, de marmotă, de vulpe. Acum, mai puțin se poartă blănuri naturale, mai mult ecologice. Mai sunt tinere care mai au blănuri de la bunici și vin să le modifice. Le mai schimbăm modelul, mai punem guler tunică, dar, în general, nu se mai poartă blănurile”, a spus Costică Prodan.
Prețurile serviciilor pe care le pune la dispoziție Costică Prodan sunt accesibile. Acesta face tot posibilul ca orice client să iasă mulțumit din magazinul său, indiferent de bugetul din buzunar.
„De la șeful Poliției din Iași, acum a venit și șeful Jandarmeriei din Iași. Toată lumea care știe că are o problemă vine la mine. Dacă vine o doamnă de 80 de ani cu o pensie de 1.500 de lei, țin la client obligatoriu. Dacă nu are bani, ce să facem, trebuie să iasă clientul mulțumit de aici și ne rămâne și nouă de o pâine. La noi, niciodată, clientul care a intrat în prăvălie nu pleacă nemulțumit. Cu mult sau cu puțin, ne-am dat după client să fie mulțumit. Iar oamenii cu bani mulți, nu vin ei la noi, care le vin banii ușor, nemunciți. Orice leuț, la noi, este muncit, prin muncă. Vin alegerile, o să se mai liniștească lucrurile. În meseria aceasta ai de învățat toată viața. Lucrez de peste 50 de ani și te întâlnești cu tot felul de lucruri noi. Spre exemplu, vine o domnișoară cu o blană ecologică de care se poartă acum și vrea un fel de transformare. Te lovești zilnic aproape de provocări. Permanent ai ce învăța”, a povestit Costică Prodan.
Ieșeanul și-ar dori să aibă un spațiu mai mare unde să își desfășoare activitatea. Toate acestea pentru a crea altfel de condiții clienților, așa cum era obișnuit înainte de Revoluție. Să aibă o cabină de probă, dar și un spațiu unde clienții să consume o cafea în timpul în care așteaptă.
„Nu mai este nimeni în Iași care să facă toate aceste servicii la un loc. Nu am posibilitatea să am un spațiu mai mare, să ne extindem, așa cum era pe timpuri. Atunci, aveam cabine de probă, fotolii de primire a clienților, și acum s-ar putea face. Îmi doresc să am un spațiu mai mare, să aibă și clienții loc unde să servească o cafea cât așteaptă, dar nu ne permitem financiar. Chiriile sunt foarte scumpe. Din asta mă întrețin. De asta și tineretul nu mai învață o meserie, pentru că sunt în goană după bani. Noi dormim liniștiți, ceea ce facem ne place. Toată viața am realizat; mi-am făcut o casă, mi-am luat o mașină, am mers într-un concediu, ceva normal. Dacă mai muncesc încă vreo 30 de ani, eu sunt mulțumit”, a mai spus ieșeanul.
Costică Prodan este singurul ieșean care, în ziua de astăzi, mai practică aceste meserii înrudite. A fost perseverent și, cel mai important, și-a respectat și iubit munca în fiecare zi a vieții sale.
asta i mosu de mi a spart pernuta la vapormaxuri de 10 mil :))
Moșul ăsta mia stricat o haină din piele după vopsitorie mă fac tot negru și a intarit pielea și este foarte scump
Un bețivan ordinar am avut o haină la modificat după ce am dat mulți bani ma plimbat o lună
Excroc am vopsit un cojoc la el și la făcut ca o tablă
De ce ștergeți comentarii la articolul reclamă ?