Prima pagină » National » Costuri zero la curentul electric. O şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri solare
Costuri zero la curentul electric. O şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri solare

Costuri zero la curentul electric. O şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri solare

26 sept. 2022, 16:30,
în National

O şcoală din Oradea a devenit independentă energetic, după ce a instalat 300 de panouri fotovoltaice pe acoperişurile celor două clădiri în care învaţă mii de elevi.

Având în vedere că anul trecut au avut facturi de 20.000 de lei, conducerea unităţii de învăţământ speră să aibă astfel costuri zero la curentul electric. Totodată, şcoala are şi un sistem de ventilaţie inteligent şi eficient pentru aerisirea sălilor de curs.

Scoală din Oradea cu 300 de panouri solare

O şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri fotovoltaice. Această acţiune a avut loc la Colegiul Național Onisifor Ghibiu, care acum va fi capabil capabile să-şi asigure întreg consumul energetic al școlii într-o zi însorită.

Având în vedere că în școală există peste 60 de săli de curs, o sală de sport și una festivă, nevoia unui astfel de sistem care să producă energie verde a venit după ce unitatea de învățământ a avut de plătit facturi uriașe la curent.

„În timpul iernii, o lună ajungea undeva la 20.000 de lei factura de energie electrică. Luna august, unde nu a fost şcoală permanent, am avut factură de energie electrică 10.000 de lei şi sperăm că începând din această lună, factura de energie electrică va fi 0”, a spus Iulius Timar – director Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

Cu toate acestea, producția de energie a panourilor este estimată ca fiind mai mare decât necesarul școlii, iar surplusul de curent va intra în rețeaua națională.

De altfel, în clasele Colegiului Naţional Onisifor Ghibiu se regăsește tehnologie de ultimă generație, respectiv, un sistem modern de ventilație care aerisește și încălzește automat sălile de curs.

Este menţionat că valoarea întregii investiții pentru eficientizarea energetică se ridica la 3.5 milioane de lei, bani obținuți din fonduri europene.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre programul de funcționare al școlilor pe timp de iarnă

Într-un context similar, precizăm că ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat printr-un mesaj postat pe rețelele sociale, luni, 26 septembrie, că programul de învăţare al elevilor în această iarnă nu va fi afectat, în contextul creșterii prețului la energie electrică și gaze.

”Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece! Am convocat astăzi, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece.

Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu subliniază faptul că sub nici o formă nu se pune problema ca pe plan local să se ia decizii precum reducerea temperaturilor din şcoli sau trecerea în mediul online a sistemului de învăţământ.

„Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație.

Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.

Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia!

Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masă Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a conchis ministrul Educației.

Totodată, amintim că în noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar, este prevăzut faptul că profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă, deoarece sunt abateri disciplinare.

În cadrul acestui context, reiterăm faptul că o şcoală din Oradea a instalat 300 de panouri fotovoltaice pe acoperişurile celor două clădiri în care învaţă elevii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`