Local

COVID-19. Care este populația totală în județul Iași și cum se calculează rata de incidență? Situația pe localități – DOCUMENT

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19. Care este populația totală în județul Iași și cum se calculează rata de incidență Situația pe localități - DOCUMENT
Ieșeni cu mască de protecție împotriva virusului COVID-19

În ultima perioadă, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la nivelul județului Iași a oscilat în jurul cifrei de 2,5 la mie. Rata se calculează în funcție de numărul de locuitori la ultimele 14 zile de raportări a cazurilor respective. Mai multe localități din județ au o rată de incidență mai ridicată, în timp ce altele au raportat o rată de 0 la mia de locuitori

Județul Iași a ajuns să raporteze o rată a incidenței cazurilor de COVID-19 de circa 2,5 la mia de locuitori în ultima perioadă. Iașul se află în a doua jumătate a clasamentului județelor din țară în privința incidenței, sub zone precum Alba, Bihor, Brașov, Cluj, Hunedoara, Mureș sau municipiul București. În județul Iași, cu o populație de peste 990 de mii de locuitori, rata incidenței cazurilor de COVID-19 s-a menținut constantă, conform ultimelor raportări ale autorităților județene.

Care este populația județului Iași? Aproape un milion de locuitori în cele 98 de localități

Județul Iași numără aproape un milion de locuitori, conform raportării Direcției Județene de Statistică Iași. Concret, Iașul are în prezent peste 993 de mii de locuitori, fiind cel mai mare județ din țară la acest capitol. Pe localități, municipiul Iași numără în statistici aproape 410 mii de locuitori, în vreme ce municipiul Pașcani are peste 45 de mii de locuitori. De asemenea, în orașul Hârlău au fost înregistrate peste 15 mii de persoane, în timp ce la Târgu Frumos sunt peste 14 mii, iar la Podu Iloaiei populația este de peste 11 mii de locuitori. Raportat la numărul de populație și la numărul de cazuri pozitive, autoritățile pot stabili și rata de incidență respectivă a COVID-19.

Cum se calculează rata de incidență a cazurilor de COVID-19 în localitățile din Iași?

Modul în care se calculează indicele de incidență la 14 zile, respectiv coeficientul infectărilor cu COVID-19 cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, a fost stabilit de autoritățile centrale. Conform acestora, cifra de cazuri nou pozitivate reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcția de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic.

Rata incidenței pe localități din județul Iași. Cifre care dau fiori autorităților ieșene

De exemplu, în municipiul Iași, numărul de cazuri totale pozitive în urmă cu circa două săptămâni era de peste 5.200. Numărul actual de cazuri la nivelul municipiului depășește 7.200 persoane pozitive, diferența de cazuri ( cu tot cu focare) fiind de peste 2.000. Cum populația Iașului este de aproape 410 mii locuitori, rezultă o incidență a cazurilor de peste 5 la mia de locuitori. Din acestea se scand circa 1.500 de cazuri reprezentând focarele din ultimele 14 zile, rata de incidență fiind astfel de 3.76 la mia de locuitori (conform ultimului raport oficial).

În municipiul Pașcani a fost calculată o rată de 1,39 la mia de locuitori. În oraș, în urmă cu două săptămâni erau peste 600 de cazuri înregistrate în total. Alte 100 de cazuri au fost înegistrate ulterior. Scăzând cele peste 30 de cazuri din focare, a rezultat incidența raportată ultima dată. În unele zone în județul Iași sunt localități cu rata de incidență 0 a cazurilor de coronavirus, conform autorităților din județul Iași.

Localitățile cu cel mai mare risc de infectare din județ

În județul Iași sunt localități unde incidența cazurilor de COVID-19 este mult mai ridicată raportat la numărul de cazuri pozitivate. De exemplu, comuna Valea Lupului, aflată la marginea municipiului Iași, a raportat o incidență de 5,22 la mia de locuitori. Comuna Popricani, de asemenea în zona metropolitană Iași, a raportat o incidență de 4.9 la mia de locuitori, comuna Dolhești de 4,73, Holboca de 4,02, iar Ciuea de 4,74 de cazuri la mia de locuitori. De asemenea, localitatea Balș a raportat o incidență de 3,74, iar comuna Rediu de 3.75 la mia de locuitori.

Vezi AICI rata de incidență COVID-19 în județul Iași

Adauga un comentariu