Eveniment-Social

Creștere cu 12 la sută a numărului de tineri care aleg facultățile de Științe ale Educației! UAIC, în topul universităților cu cei mai mulți studenți

Publicat: 05 apr. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Creștere cu 12 la sută a numărului de tineri care aleg facultățile de Științe ale Educației UAIC în topul universităților cu cei mai mulți studenți
Științe ale Educației, o facultate atractivă

Numărul studenților înscriși la facultățile de Științe ale Educației în programele de licență a crescut cu 12 la sută în ultimii 5 ani, potrivit celui mai recent raport despre starea învățământului superior, elaborat de Ministerul Educației. De asemenea, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (UAIC) se află în topul instituțiilor cu cei mai mulți studenți din România

În ultimii cinci ani, în ceea ce privește programele de licență se observă diferențe majore cu privire la domeniile de studiu. Astfel, domeniile cu cei mai mulți studenți, la nivel național, înscriși la licență sunt Afaceri, Administrație și Drept (104.067), Inginerie, Prelucrare și Construcții (77.102), Sănătate și Asistență Socială (70.462), iar domeniile cu cei mai puțini studenți înscriși se află la facultățile de Științe ale Educației și Servicii.

Deși Științele Educației (13.410) se află pe lista domeniilor cu cei mai puțini studenți înscriși, este de remarcat faptul că situația s-a îmbunătățit în ultimii cinci ani, înregistrând cea mai amplă creștere procentuală dintre toate domeniile analizate, de 12 la sută. Mai mult, UAIC se află pe locul patru în top 10 universități după numărul studenților.

Științe ale Educației, o facultate atractivă

Facultatea de Științe ale Educaţiei a fost una dintre cele mai căutate la admiterea din ultimii ani din cadrul Universității „Cuza”. Având şi componentă de Ştiinţe ale Educaţiei, decanul de la Psihologie arăta că spre pedagogia din zona preşcolară şi primară sau psiho-pedagogie se îndreaptă cei care aleg programele de studii ale entității pe care o coordonează.

„Da, având aceste programe şi având domeniul de Ştiinţe ale Educaţiei, suntem bucuroşi că absolvenţii îşi doresc să urmeze cariere pe zona învăţământului preuniversitar şi să devină educatori, învăţători sau chiar psihologi şcolari. E îmbucurător că imaginea profesorilor a fost reevaluată şi reconsiderată în societatea românească. Aici sunt medii de intrare la facultate, mă refer la ultimele, foarte mari, cu toate că e o concurență acerbă şi mulţi îşi doresc să devină dascăli”, reliefa decanul Boncu într-un dialog avut la BZI LIVE.

UAIC, în top 10 universități după numărul de studenți

Pe primul loc în top 10 al universităților de stat cu cei mai mulți studenți în regim subvenționat și cu taxă, pe fiecare ciclu de studiu în anul universitar 2022-2023, se află Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 39.897 de studenți. În continuare, topul este urmat de Universitatea din București, cu 33.107 studenți, Universitatea Politehnică din București, 28.381 de studenți, precum și UAIC din Iași , cu 24.049 de studenți. Universitățile din acest top ocupau aceleași locuri, mai puțin în cazul Universității de Vest din Timișoara, al cărei loc îi revenea Universității din Oradea.

Diferența dintre ultimii 2 ani de studiu o face Universitatea „Ovidius” din Constanța, care apare pe ultimul loc în clasamentul din 2022-2023.

Comentarii
Adauga un comentariu