În ultimii ani s-a observat o creștere semnificativă a investițiilor digitale și a serviciilor de brokeraj. Statisticile arată că peste 10 milioane de americani și-au deschis un cont de brokeraj în anul 2022, iar tendința continuă să se mențină și în 2023. Și companiile de social media au fost afectate mult de inflația în creștere, fapt pentru care platformele media s-au bazat pe publicitate digitală, ca sursă esențială de venit.
Potrivit analiștilor, anul 2020 a fost un an greu pentru toate clasele de active, la nivel general. Obligațiunile și alte active cu venit fix ar fi trebuit să ofere mari beneficii de diversificare, mai ales în aceste vremuri dificile, când inflația a crescut mult. Din păcate, lucrurile nu au stat așa, multe dintre aceste instrumente financiare nu au îndeplinit așa de bine aceste funcții.
Prin urmare, investitorii și-au analizat portofoliile, au analizat modul cum s-au schimbat corelațiile de-a lungul anilor și au luat alte decizii de investiții. Ei consideră totuși că obligațiunile, acțiunile, activele de venit fix pot oferi cele mai multe beneficii de diversificare dacă ratele dobânzilor sunt statice.
În acest an au crescut și serviciile de brokeraj. Unii administratori de fonduri se descurcă mult mai bine decât alții și asta se datorează faptului că au mai multă experiență și capacitatea de a-și realiza foarte bine evaluările investițiilor.
Activele digitale care au format o clasă nouă se dezvoltă rapid an de an. Cel mai mare criptoactiv a ajuns să fie Bitcoin. Pe măsură ce spațiul crypto se maturizează, investitorii înțeleg tot mai mult evoluția activelor digitale, comparativ cu cea a pieței de acțiuni.
Sfaturi pentru gestionarea propriilor portofolii
Mulți antreprenori începători caută sfaturi de la profesioniști în domeniul investițiilor, privind gestionarea propriilor portofolii. Ei își doresc să facă investiții cât mai bune și de aceea cer și opinia celor cu experiență.
Investitorii recunosc că multe dintre activele expuse pieței și-au pierdut din valoare în acest an și de aceea au tendința de a alege și alte strategii, care le va îndeplini obiectivele de investiții pe termen scurt sau lung.
În prezent apariția platformelor de tranzacționare digitală au făcut mult mai ușoară posibilitatea de gestionare a portofoliului de investiții.
Sfaturile oferite de profesioniști în domeniul investițiilor sunt:
- Să se stabilească un obiectiv financiar și să se planifice cu atenție ce investiții se fac, cum se gestionează banii
- Să se gestioneze portofoliul financiar ținând cont de toate riscurile pe care le au anumite investiții în prezent
- Să se stabilească anumite strategii de investiții, eventual și cu ajutorul unor indicații primite de la consilieri financiari, dacă este cazul
- Evitarea riscurilor prin alegerea unor instrumente financiare variate, care au factori de risc diferiți, cât mai mici
- Căutarea unor active care ajută în protejarea portofoliului ținând cont și de inflația în creștere; anumite proprietăți imobiliare sunt protejate împotriva inflației
- Evitarea unor investiții cu risc ridicat, care ar aduce pierderi de bani
- Alegerea unor obiective de investiții sigure, pe termen lung (de cel puțin cinci ani), ce ar putea duce la performanțe mai mari decât ceea ce oferă investițiile pe termen scurt
- Examinarea celor mai mari randamente ale dividendelor, a celor care depășesc 20%, luând în considerare creșterea câștigurilor și a dividendelor în timp
- Alegerea unor instrumente financiare alternative care ar putea aduce profit semnificativ.
Unii comercianți cu experiență preferă simplitatea tranzacționării cu opțiuni binare, care le permite să obțină un profit mai bun. Ei analizează lista pentru comercianții noi și țin cont de sfaturile unor brokeri cu experiență, ce au comisioane mici și pot asigura securitatea fondurilor acestora.
În contextul pieței actuale, instrumentele financiare tranzacționabile la bursa de valori trebuie analizate foarte bine. Aceste valori, titluri mobiliare, simple, complexe sau derivate, pot implica anumite riscuri dar și randamente potențiale semnificative. Prin urmare, investițiile în instrumentele financiare nu trebuie făcute la întâmplare sau în grabă, pentru că ele comportă anumite riscuri.