Sâmbătă, 21 octombrie 2023, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni, Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955, și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, care au fost canonizați în 1992. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. Cei cinci sfinți ardeleni au fost canonizați, deoarece au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice.
Cine au fost Sfinții Mărturisitori Ardeleni
Visarion Sarai s-a născut în 1714, iar la botez a primit numele Nicolae. Când avea 24 de ani a ales calea monahismului, mergând să viețuiască la Mănăstirea Sfântul Sava. După 4 ani, în 1742, acesta a mers la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar peste alți doi ani a ajuns în Transilvania, unde a început să lupte pentru apărarea credinței ortodoxe.
În data de 26 aprilie 1744, monahul a fost arestat de autoritățile imperiale și a fost supus unui interogatoriu care a numărat 44 de întrebări. După aceasta, Visarion Sarai a trecut prin mai multe temnițe, fiind închis în închisoarea din Deva, apoi la Timișoara, Osieck și Raab. În cele din urmă, sfântul a ajuns și în închisoarea Kufstein din Tirol, unde și-a și găsit sfârșitul, murind ca martir. În rândul Sfinților Mărturisitori Ardeleni se numără și Sofronie de la Cioara.
Acesta a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv s-a decis să se retragă la Mănăstirea Cozia. Sofronie de la Cioara a condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și Episcopiei Unite de la Blaj. În 1760, Sofronie a convocat un sinod, iar unele din revendicările sale erau numirea unui episcop ortodox, restituirea bisericilor, respectarea libertății religioase și eliberarea celor închiși. Nu se știe cu exactitate data la care Sofronie a încetat din viață. Nicolae Oprea Miclăuș s-a născut în satul Tilisca din Săliștea Sibiului.
În anii 1748, 1748 și 1752, acesta a fost la Viena pentru a prezenta plângerile românilor din Transilvania, luptând pentru libertatea credinței ortodoxe. Nicolae Oprea Miclăuș a fost arestat în 1752 și și-a găsit sfârșitul.
Pentru ce au luptat cei cinci Sfinți Mărturisitori Ardeleni
Ioan din Galeș s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a ortodoxiei din Sibiu. În încercarea sa a cutreierat mai multe sate din Ardeal, pentru a aduna semnături pentru cauza creștinilor ortodocși. Din ordinul Mariei Tereza, Ioan din Galeș a fost încarcerat în închisoarea de la Deva, iar apoi a fost transferat la Graz și la Kufstein. Ioan din Galeș a murit după anul 1780. Cel de-al cincilea Sfânt Mărturisitor Ardelean este Moise Macinic, care a luptat împotriva uniației, iar de aceea a făcut închisoare la Sibiu timp de 17 luni.
A fost eliberat cu condiția de a nu mai sluji, ci să-și câștige existența doar din munca brațelor. După eliberare s-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuș și l-a însoțit în călătoriile sale la Viena. Moise Macinic a murit în închisoarea din Kuftstein.