Joi, 14 septembrie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor drept Ziua Crucii. În ziua Înălțării Sfintei Cruci a fost rânduit post aspru, iar, pentru a marca așa cum se cuvine această sărbătoare, creștinii ortodocși respectă, până în zilele noastre, numeroase tradiții și obiceiuri.
Ce semnificație are Înălțarea Sfintei Cruci
În ziua de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează două evenimente solemne care au în centru Sfânta Cruce, anume: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului la 14 septembrie 335 şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Înălțarea Sfintei Cruci amintește de viziunea pe care a avut-o împăratul Constantin cel Mare în ajunul luptei cu Maxențiu. În plină zi, lui Constantin cel Mare i-a apărut pe cer o cruce formată din stele și inscripția:
„Prin acest semn vei învinge”.
După ce împăratul Constantin cel Mare a ieșit învingător din luptă, mama sa, Elena, a poruncit să fie găsită crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Pe dealul Golgota au fost descoperite atât cea a Mântuitorului, cât și crucile celor doi tâlhari. Pentru a afla care este cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat.
După ce vestea acestei minuni s-a răspândit, tot mai mulți creștini mergeau la Ierusalim pentru a se închina la Sfânta Cruce. De aceea, la 14 septembrie 335, Sfânta Cruce a fost înălțată, astfel încât să fie văzută de întreg poporul. De atunci, în fiecare an, la 14 septembrie se sărbătoreşte acest eveniment.
Tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă de Ziua Crucii
Data de 14 septembrie 2023, în care se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri. Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie. Ziua Crucii se cinstește cu post aspru, Crucea fiind considerată un simbol al victoriei asupra morții al păcatului. În popor se crede că această zi marchează sfârșitul verii și începutul toamnei, din acest motiv, Înălțarea Sfintei Cruci este numită în popor și Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor.
Sărbătoarea este cunoscută drept Cârstovul Viilor în zonele viticole, deoarece, începând cu această dată, se crede că începe culesul viilor. Prima denumire este legată de faptul că, începând cu 14 septembrie, se crede că șerpii, dar și alte reptile, se retrag în subteran, de unde vor ieși la lumină abia în primăvară. În trecut se spunea că înainte a se retrage în pământ, șerpii se adună mai mulți în același loc, se încolăcesc și formează o mărgică numită „piatra nestemată”.
Se crede că aceasta ar avea puteri miraculoase și ar ajuta la vindecarea tuturor bolilor. În popor se spune că de Ziua Crucii se pot strânge ultimele plante de leac ce mai apoi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Odată binecuvântate de preot, plantele de leac sunt păstrate în casă de creștini, fiind folosite în caz de boli, dar și la farmece în dragoste. În ziua de 14 septembrie se sfințește și busuioc, ce este pus mai apoi în apa animalelor din gospodărie, pentru a le feri de boli. Busuiocul sfințit în ziua Înălțării Sfintei Cruci este pus și la streșinile caselor, crezându-se că vor fi ferite de trăsnete.