Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, în coaliție se discută despre varianta în care Crin Antonescu să fie candidat comun pentru prezidențiale. Totul depinde, însă, de negocieri.
Schimbări radicale la guvernare! Potrivit sursei citate, coaliția ar lua în calcul ca la prezidențiale să existe un candidat comun, în persoana lui Crin Antonescu.
Nu va exista o rotativă, spun aceleași surse, premierul urmând să rămână același pe toată durata mandatului.
În ceea ce privește împărțirea ministerelor, aceasta ar arăta în felul următor: PSD – 7 ministere, PNL și USR câte 3 și UDMR 2.
Cât despre varianta ca Nicușor Dan să fie propus pentru funcția supremă în stat, aceasta ar fi greu de luat în calcul.
Kelemen Hunor pune pe masă 4 nume pentru alegerile prezidențiale
În contextul pregătirilor pentru următoarele alegeri prezidențiale, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a dezvăluit miercuri că membrii coaliției PSD-PNL-USR-UDMR iau în calcul mai multe nume pentru a reprezenta forțele pro-europene la scrutinul din 2024. Printre cei propuși se numără Theodor Paleologu, Crin Antonescu, Daniel David și Daniel Funeriu. Hunor a subliniat că aceștia posedă atât calitățile intelectuale, cât și cele umane necesare pentru a ocupa funcția de președinte. De asemenea, el nu l-a menționat pe Nicușor Dan, deși primarul Capitalei beneficiază de un sprijin considerabil din partea societății.
Pe de altă parte, în privința unui potențial candidat pentru funcția de prim-ministru, discuțiile sunt mai restrânse. PSD susține cu tărie candidatura lui Marcel Ciolacu, în timp ce celelalte partide îl preferă pe Ilie Bolojan. În ceea ce privește președinția, Kelemen Hunor a subliniat rolul esențial al acestui post, care include atribuții importante, cum ar fi numirea șefilor serviciilor secrete, ai parchetelor și o treime din Curtea Constituțională. De asemenea, președintele are un rol determinant în politica externă, conducerea CSAT și comandă asupra Armatei.
Hunor a făcut referire și la viitoarele alegeri prezidențiale, menționând că acestea ar putea avea loc pe 16 și 30 martie 2025, conform unei posibile propuneri din cadrul coaliției. În același timp, liderul UDMR a respins ideea ca președintele Klaus Iohannis să rămână în funcție până în primăvara anului viitor, reafirmând că mandatul actualului președinte trebuie să se încheie pe 21 decembrie, iar în locul său să preia funcția de președinte interimar șeful Senatului, Nicolae Ciucă.
În ceea ce-l privește pe Crin Antonescu, propunerea sa pentru candidatura la președinție este întâmpinată cu rezerve, având în vedere trecutul său politic, inclusiv rolul de lider al USL (PSD-PNL) din trecut. De asemenea, Theodor Paleologu și Daniel Funeriu, fiind asociați cu fostul regim Băsescu, sunt priviți ca opțiuni cu o influență semnificativă în spațiul politic al dreptei.
Foarte bine,daca v-a fi el nominalizatul v-a iesi presedinte!👍
Nu va fi propus pentru ca nu corespunde cerintelor: nu a fost primar, niciodata. Lenuta, da. Nemtalaul, da. Chirica are mai multe sanse decat crin, din simplul motiv ca (inca) este primar. Sa incerce cu coliban. Sau fritz. Ba chiar si frantuzoaica se incadreaza, ca a fost primar.
Pleaca ma de aici 1% si nici atat, chiar a ajuns presedintia tarii un mop de spalat pe jos pe care sa-l votam. Asta a mai fost candidat si a primt shut in dos
A fost fortat de sistem sa se retraga. Dupa ce a fost presedinte pnl, presedinte senat, a facut trei pasi inapoi. S-a retras complet. Nici macar la consiliul local nu a candidat.
Vai de mine! Unul mai adormit nu ati gasit?