Actualitate

Cristian Tudor Popescu a criticat dur ieşirea lui Cristi Puiu de la Festivalul de Film (TIFF)

Publicat: 09 aug. 2020
ALT=«Cristian Tudor Popescu»
Cristian Tudor Popescu

Gazetarul și criticul de film Cristian Tudor Popescu consideră că declarațiile făcute de Cristi Puiu la Festivalul de Film (TIFF) reprezintă o „măgărie agitatorică” prin care regizorul își promovează noua peliculă.

„Din comparația pe care regizorul a făcut-o între dictatura lui Ceaușescu și regulile de purtare a măștii și de distanțare fizică, cerute acum de guvern pe baza indicațiilor autorităților medicale, rezultă un îndemn la revoluție. Spune dl. Puiu: Au fost niște oameni în ’89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF.

Prin urmare, nu trebuie să vă lăsați tratați ca niște vite de către puterea instalată.

Vasăzică, ce-ar îndemna? Asta înseamnă să se mai facă o revoluție acum, iarăși, prin analogie, în care să iasă oamenii și să ardă măștile în stradă, nu? Pentru că facem astfel de comparații cu 1989. (…) Și face asta dl. Puiu când numărul de morți și de infectați pe zi crește înspăimântător în România. Dă exemple cu Franța, cum filmul lui a fost văzut acolo fără mască și fără distanțare, asta în timp ce România devine ciumata Europei acum, românii sunt puși în carantină în tot mai multe țări și dl. Puiu ne dă astfel de exemple. Ar trebui să alătur și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl. Puiu.

Cum poți să spui așa ceva? Când medicii stau câți Malmkrogi pe zi, având în vedere că filmul dlui Puiu, Malmkrog, durează 200 de minute, câți Malmkrogi stau pe zi medicii cu masca pe figură în spitalele COVID? (…) E absurd, dar apare iarăși explicația măgăriei agitatorice: cu cât o să iasă mai mult scandal, cu atât poate se mai duce cineva să vadă filmul ăsta de 3 ore și 20 de minute”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul i-a descris pe cei care l-au aplaudat, la Festivalul de Film pe Cristi Puiu, drept „hominizi care fie sunt cretini, fie sunt ticăloși, fie și una, și alta”.

De asemenea, acesta a dorit să îi adreseze câteva întrebări lui Cristi Puiu.

„Un mare umanist

Regizorul Cristi Puiu zice așa: «Să stați cu masca pe față să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman».
E vorba de ultimul său film, «Malmkrog», proiectat în aer liber la TIFF Cluj.
Și continuă: «Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite».

Pun și eu niște întrebări domnului regizor Puiu, de la o mare distanță, nu numai socială, întrucât n-am fost la sesiunea Q&A de după film:

1. Să ne uităm, cu sau fără mască pe față, la un film de 3 ore și 20 de minute, o fi uman?
2. Până să-i trateze puterea, cum spune dl Puiu, românașii veseli nu se tratează ei cu covid unii pe alții ca niște vite bolnave de boala vacii nebune?
2 bis: Oare ce gust ar avea laptele bovinelor care ar fi ținute cu ochii pe filmul dlui Puiu 200 de minute?
3. După ce își mai vizionează încă o dată capul de operă „Malmkrog”, firește, fără mască pe figură, ca un luptător întru libertate ce este, poate că autorul «Morții domnului Lăzărescu» găsește timp să citească următoarea știre:

«Printre zecile de oameni uciși de covid în ultimele 24 de ore se află și o femeie însărcinată în 6 luni și o săptămână, care a murit la spitalul județean din Alba Iulia. Avea 33 de ani și nicio altă afecțiune în afară de infecția cu sars-cov 2, care i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficiență hepatică și insuficiență respiratorie acută».
Și să mai răspundă la o întrebare: „Să vrei să respiri și să nu mai poți să respiri, deși ai, de zile întregi, un tub băgat pe gât, oare cât de inuman este?”.

P.S.
4. Cam câți malmkrogi pe zi crede dl Puiu că stă un medic într-un spital covid cu masca pe pielea feței?”

Adauga un comentariu