Local

Criză de euro la schimburile valutare din Iași: „De când cu refugiații, e gol peste tot!”

Publicat: 05 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criză de euro la schimburile valutare din Iași De când cu refugiații e gol peste tot
Potrivit declarațiilor angajaților de la ghișeele de schimb, toată această nebunie a pornit odată cu războiul din Ucraina

Criză de euro la schimburile valutare din Iași. Oamenii stau la rând ca să cumpere valută, iar cozile se lungesc cu fiecare minut. Angajații de la schimburile valutare afirmă că nu dispun de suficiente fonduri și au doar bancnote de 20, 10 și 5 euro. Toată această nebunie a pornit odată cu războiul din Ucraina. Foarte puține sunt locurile unde poți merge și cumpăra valuta necesară, dar și mai puține sunt alea în care o poți achiziționa în sume mari

Războiul care are loc în țara vecină, Ucraina, începe să afecteze nu doar poporul ucrainean, ci și restul lumii. Odată ce președintele Rusiei a decis să atace regiunile Lugansk și Donbas, mai mult de un milion din populația țării a decis să părăsească țara, pentru a se putea proteja de toate nenorocirile care se petrec acolo.

În urma acestor evenimente nefericite, și restul lumii a început să simtă schimbări drastice. Nici România nu este o excepție și, mai ales, orașul Iași, care zilnic primește un flux imens de refugiați ucraineni, pe care îi ajută și îndrumă.

Criză de euro la schimburile valutare din Iași: Oamenii stau în rând ca să cumpere valută

Ieri dimineață (n.r.–vineri, 4 martie 2022), cozile la schimburile valutare din Iași se lungeau cu fiecare minut care trecea. Oamenii stăteau în frig, în pragul ușilor, și sperau să le vină rândul să-și poată achiziționa și ei niște euro. Timpul de așteptare era de aproximativ 10-15 minute, până când reușeai să ajungi față în față cu persoana de la ghișeu.

La întrebarea dacă se poate schimba o sumă mai mare de lei în euro, răspunsul a fost negativ în majoritatea cazurilor, cu o singură excepție. Angajații de la schimburile valutare afirmă că nu dispun de suficiente fonduri pentru a face o astfel de tranzacție. Există doar bancnote de 5, 10 și 20 euro, dar și acestea fiind insuficiente pentru o sumă mai mare.

„Nu am 2.000 de euro ca să vă pot vinde, am mărunt acum: de 20, de 10 și de 5. Așteptăm să cumpărăm. Or să ajungă mai pe seară banii, dar e jale, prețurile au crescut, nici nu am ce să zic”, ne-a spus o angajată a schimburilor valutare din Piața Unirii.

Cursul poate varia de la un schimb valutar la altul. Spre exemplu, se putea găsi și cu 5,08 lei/euro sau 5,079 lei/euro, însă în unele locuri fluxul era mai mic, aproximativ 5.04 lei/euro.

Nebunia a început de când au ajuns refugiații ucraineni la Iași

Potrivit declarațiilor angajaților de la ghișeele de schimb, toată această nebunie a pornit odată cu războiul din Ucraina, mai exact odată ce refugiații din această țară au ajuns în România.

„E jale, prețurile au explodat de când au venit toți refugiații din Ucraina. Toată lumea e agitată. În acest moment nici băncile nu mai au euro”, spune o altă angajată a schimburilor valutare.

Oamenii la coadă șușoteau între ei și, pe alocuri, mai zburau câte un cuvânt legat despre război, despre Putin și despre sancțiunile impuse Rusiei. Din conversațiile acestora se resimțea frica și anxietatea cu privire la lipsa valutei de care aceștia ar avea atâta nevoie.

„Eu cred că de la război nu mai avem nici euro. Majoritatea vor să cumpere, dar nu au de unde, aproape nicăieri nu se mai găsesc”, spune o femeie în timp ce aștepta afară.

O altă angajată de la o casă de schimb valutar din centrul Iașului afirmă că de o săptămână lucrurile au luat-o razna și au avut foarte multe cereri.

„De aproape o săptămână, de când cu oamenii refugiați, e o nebunie mare. Din 10 persoane care ne trec pragul, opt sau nouă ne cer euro. Dar de unde să le dau, dacă nu mai sunt” afirmă femeia.

În ultimul timp, orașul Iași se confruntă cu o adevărată criză de euro, foarte puține sunt locurile unde poți merge și cumpăra valuta necesară, dar și mai puține sunt alea în care o poți achiziționa în sume mari.

Adauga un comentariu