International

Criză de vaccin antigripal în Europa. Suntem tot mai aproape de o dublă epidemie

Publicat: 23 oct. 2020
criză vaccin antigripal Europa
Majoritatea statelor europene se confruntă cu o criză a vaccinului antigripal pe fondul unei cereri tot mai mari

Alertă medicană după ce suntem tot mai aproape de o criză de vaccin antigripal în Europa. Astfel, creşte riscul unei duble epidemii. Această situație a fost generată de o cerere tot mai mare din partea populației. Cu toate acestea, comenzile făcute de statele europene au fost mult mai mari față de anii precedenți.

În momentul de față, Europa este pe cale de a rămâne fără doze de vaccin antigripal. Și aceasta se întâmplă în plină criză generată de pandemia de coronavirus. Cererea foarte mare de vaccinuri antigripale a condus la deficite în unele oraşe europene. Astfel, se amplifică riscul producerii unei posibile duble epidemii, de gripă şi de COVID-19.

Criză de vaccin antigripal în Europa

Guvernele din Europa au făcut comenzi din ce în ce mai mari de vaccinuri antigripale în anul 2020. De asemenea, au lansat campanii de încurajare a cetățenilor să se vaccineze. Obiectivul este ca vaccinările să aibă loc mai devreme decât de obicei. Totodată se încearcă să se acopere o parte mai mare din populaţia continentului de 450 de milioane de persoane. Motivul principal este reducerea poverii asupra serviciilor de sănătate.

Producători mari, precum GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbot şi Seqirus, au mărit livrările în Europa, în medie cu 30%, anticipând cererea mai mare. Companiile produc la capacitate maximă şi nu pot satisface cererea suplimentară în totalitate, a anunţat Vaccines Europe, care reprezintă producătorii. Sistemele din oraşe mari, precum Varşovia, au probleme din cauza cererii anticipate mari, ceea ce provoacă întârzieri şi deficite temporare.

Anul acesta pacienţii vin tot timpul şi întreabă despre vaccinuri, mai mult de 10 persoane în fiecare zi. Furnizorii ne spun acelaşi lucru pe care îl spunem şi noi pacienţilor: că nu există vaccinuri şi trebuie să aşteptăm”, a spus Grazyna Lenkowska-Mielniczuk, director de farmacie.

Sezonul gripal european a început din luna octombrie

Conform unui calcul făcut de Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, sezonul gripal european începe în octombrie. Însă numărul infecţiilor creşte de obicei între mijlocul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Virusurile gripale sezoniere provoacă între 4 milioane şi 50 de milioane de infecţii în fiecare an. Totodată, până la 70.000 de europeni mor din cauze legate de gripă, în special în rândul vârstnicilor şi al grupurilor cu risc.

Pentru a reduce infecțiile din acest sezon, trebuie respectate măsurile de precauţie pentru stoparea transmiterii COVID-19. Dintre acestea amintim distanţarea socială, purtarea măştilor şi spălarea mâinilor. Anul acesta a existat o transmitere gripală „foarte limitată” în emisfera sudică din acest motiv, a declarat Sylvie Briand, director în cadrul OMS.

Chiar şi aşa, infecţiile cu coronavirus, în creştere pe tot continentul, l-au determinat pe comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, să avertizeze încă de luna trecută despre riscul unei duble epidemii de COVID-19 şi de gripă.

Așadar, cu această criză de vaccin antigripal în Europa, situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Adauga un comentariu