Eveniment-Social

Criză în universități de stat din Iași și pericol maxim pentru studenți! Toți au primit o lovitură grea (EXCLUSIV)

Publicat: 22 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criză în universități de stat din Iași și pericol maxim pentru studenți Toți au primit o lovitură grea EXCLUSIV
Activitatea de cercetare a devenit imposibil de realizat din cauza restricțiilor impuse de autorități fără ca astudenții să fie consultați. Tinerii solicită majorarea cuantumului burselor doctorale

În această perioadă, sute de studenți și doctoranzi din cel de-al II-lea Centru Universitar al României (Iași) au primit o lovitură grea. Este o criză fără precedent în universități de stat și un pericol maxim pentru calitatea actului educațional. Activitatea de cercetare a devenit imposibil de realizat din cauza restricțiilor impuse de autorități (anti COVID-19) fără ca aceștia să fie consultați

Sute de studenți și doctoranzi din cel de-al II-lea Centru Universitar al României (Iași) au primit o lovitură grea! Totul implică o criză fără precedent în universități de stat și un pericol pentru calitatea actului educațional. Astfel, activitatea de cercetare a devenit imposibil de realizat din cauza restricțiilor impuse de autorități (anti COVID-19) fără ca aceștia să fie consultați. Tinerii solicită majorarea cuantumului burselor doctorale, suspendarea termenelor de cercetare și deschiderea sălilor de lectură ale bibliotecilor și ale sălilor de studiu ale Arhivelor Naționale. În acest context, se cere suspendarea, la cererea fiecărui doctorand, a termenelor pentru îndeplinirea obligațiilor de cercetare ale doctoranzilor și amânarea susținerii publice a tezelor de doctorat pe durata Stării de Alertă.

Liga Studenților Iași a solicitat, încă de la finalul anului 2020, Guvernului României adoptarea unor măsuri urgente

Liga Studenților Iași (LS IAȘI) a solicitat, încă de la finalul anului 2020, Guvernului României adoptarea unor măsuri urgente care să vină în sprijinul doctoranzilor și studenților. Aceștia arată că activitate de cercetare a devenit imposibil de realizat din cauza restricțiilor impuse de autorități, pe fondul pandemiei.

„Nu credem că bibliotecile, sălile de lectură sau Arhivele sunt «focarele» de infecție COVID-19… Desigur, trebuie respectate regului, o distanțare fizică, purtarea măștii și dezinfectarea de rigoare. Ori, este sugerat să ne documentăm pe Internet! Ciudat, noi nu avem baze de date în format electronic cu acces la reviste de specialitate, abonamentele la unele publicații sunt foarte costistoare. Apoi, sunt documente sau reviste pe care le putem consulta doar fizic. Ori, nu am fost susținuți deloc în acest sens. Ne este pus în pericol viitorul, riscăm să nu putem susține doctoratul așa cum ar trebui”, arată cei de la LS IAȘI.

Calitatea cercetării realizate de studenți și doctoranzi a început să scadă dramatic

Pe fondul măsurilor luate de autorități, de închidere a sălilor de studiu ale bibliotecilor, ale Arhivelor Naționale și limitarea accesului la laboratoare, realizarea activității de documentare și cercetare în vederea redactării de referate, lucrări de licență, masterat sau doctorat a devenit imposibilă. În foarte multe domenii de activitate, resursele on-line sunt complet insuficiente și reprezintă o parte infimă din materialul de cercetare necesar. Din această cauză, calitatea cercetării realizate de studenți și doctoranzi a început să scadă dramatic. În plus, rezultatele științifice ale cercetătorilor și cadrelor didactice au și ele de suferit. Totodată, condiția psihologică și socială a studenților și doctoranzilor creată prin numeroasele restricții a fost complet ignorată de către Executiv.

Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare LS IAȘI, arată că într-o țară liberă nimeni nu poate decide la ce surse de informații poți avea acces sau nu

Mai departe, Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare LS IAȘI, arată că fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a transmis „senin” că studenții se pot informa din surse on-line și că nu ar fi nevoie de deschiderea bibliotecilor.

„Într-o țară liberă nimeni nu poate decide la ce surse de informații poți avea acces sau nu! De fapt este o forma gravă de cenzură pe care autoritățile au pus-o în practică. De la Ministerul Afacerilor Interne nu am primit niciun răspuns referitor la deschiderea Arhivelor Naționale fără să se țină cont de rata de infectare. În prezent este aproape imposibil să te programezi și să cercetezi documente în Arhive. Actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ne ignoră efectiv solicitările de la preluarea mandatului, iar secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, ne-a trimis o adresă prin care ne-a spus că ministerul nici nu stă de vorba cu noi, pentru că nu suntem o federație studențească, iar reprezentanții ministerului stau de vorbă doar cu reprezentanții federațiilor studențești”, prezintă Silvian-Emanuel Man.

Pentru a veni în rezolvarea acestor probleme, Liga Studenților IAȘI solicită Guvernului adoptarea de măsuri urgente

În acest context, LS IAȘI a solicitat Guvernului României adoptarea de măsuri urgente! Este vorba despre majorarea cuantumului burselor doctorale cel puțin la nivelul salariului minim brut și cerceterea numărului de granturi doctorale. În momentul de față, muncitorii necalificați sunt plătiți mai bine decât doctoranzii. Dacă un muncitor primește în medie 2.000 lei net, un doctorand primește doar 1.550 lei în primii doi ani de studiu, respectiv 1.800 lei în anul III (și anul IV la specializările medicale).

Majoritatea doctoranzilor, în loc să se concentreze eficient pe cercetare, ajung să se angajeze cu norma întreagă pentru a-și putea asigura traiul zilnic, veniturile din bursă nefiind suficiente și pentru achiziționarea de materiale, cărți sau pentru efectuarea unor vizite de studiu. Mai mult, în anul universitar 2019-2020 erau înmatriculați în România cel puțin 5.120 de doctoranzi cu frecvență redusă, care au aceleași obligații de cercetare, dar care în realitate fac cercetare pe banii proprii. Dintre aceștia, doar 129 erau susținuți cu burse din fondurile proprii ale universităților.

Adauga un comentariu