National

CSAT se va reuni miercuri pentru a discuta situaţia din Ucraina

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CSAT se va reuni miercuri pentru a discuta situaţia din Ucraina
CSAT se va reuni miercuri pentru a dezbate situația din Ucraina

Miercuri, 26 ianuarie 2022, președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire în CSAT cu principalii actori politici și militari din România. Întâlnirea a fost convocată în urmă cu aproximativ o săptămână, iar principalul subiect de discuție este situația din Ucraina

În pofida faptului că lucrurile par să degenereze în Ucraina, Klaus Iohannis nu s-a grăbit în a convoca CSAT-ul.

CSAT se va reuni pentru a discuta situația din Ucraina

Așadar, aşa cum anunța în urmă cu aproape o săptămână președintele Klaus Iohannis, CSAT se va reuni miercuri pentru a discuta mai multe subiecte printre care și situația din Ucraina. Ședința CSAT vine la o săptămână distanță vine la o săptămână distanță, după ce Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor și armamentului NATO de pe teritoriul României și Bulgariei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
• Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
• Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Situația din Ucraina poate degenera în orice moment

În aceste momente în Ucraina sunt tensiuni uriașe după ce Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați la granițele țării. În replică, NATO și mai multe voci occidentale l-au avertizat pe Vladimir Putin cu repercursiuni dacă va trece granița.

De exemplu, președintele Franței, Emmanuel Macron a anunţat deja că va trimite soldați în România dacă situația escaladează:

”Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez.

Anterior, premierul britanic Boris Johnson a declarat că aliații occidentali vor răspunde oricărei incursiuni cu sancțiuni economice „severe”, adăugând că Marea Britanie este pregătită să desfășoare trupe pentru a-i proteja pe aliații NATO din regiune .  El a ridicat problema interzicerii Rusiei din sistemul de plăți internaționale Swift, o mișcare despre care înalți oficiali ruși au spus că înseamnă că Europa nu va putea plăti și nu va putea primi produse rusești.

Recent, Joe Biden a anunțat faptul că ia în considerare sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin dacă Rusia va ataca Ucraina. Asta în timp ce rușii susțin faptul că nu au nicio intenție de a declanșa un conflict mondial.

 

 

Adauga un comentariu