National

Cseke Attila, soluții în plină criză sanitară: „În Bucureşti s-au avizat în această zi, 144 de paturi cu oxigen”

Publicat: 08 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cseke Attila soluții în plină criză sanitară În Bucureşti s-au avizat în această zi 144 de paturi cu oxigen
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a comentat criza sanitară din România şi anunţat ce soluţii s-au găsit în acest moment pentru bolnavii COVID.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a precizat că pe fondul creșterii numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 paturile ATI incluse în PNNR nu sunt de ajuns, dar în urma discuțiilor cu autorităţile s-au găsit o serie de soluţii.

„Din păcate ceea ce am spus acum două, trei săptămâni legat de PNNR, de refacerea paturilor COVID s-a adeverit. Spuneam că s-ar putea ca numărul de paturi ATI, 1.522 prevăzut în PNNR, la un moment dat, să nu ne ajungă. Suntem deja deasupra acestei cifre şi este clar că nu ne ajunge.

Sunt două aspecte: pe de o parte să asigurăm o creștere a numărului de paturi. În ultimele 3-4 zile a fost o creștere de 60-70 de paturi s-au operaţionalizat în aceste zile.

În Bucureşti s-au avizat în această zi, 144 de paturi cu oxigen. Încercăm să mai descărcam din UPU. Am fost astăzi la platforma din Pipera, am vorbit şi cu primarul general şi există toată colaborarea ca aceasta platformă să se deschidă săptămâna viitoare.

La început probabil cu 100 de paturi şi o să avem concentratoare de oxigen prin mecanismul de protecție civilă. În paralel, vom începe lucrările de infrastructură pentru introducerea rețelei de oxigen, aceste concentratoare sunt individuale. Lucrăm în fiecare zi pentru fiecare pat”, a spus ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila: „Vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, apreciază că vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie, când este posibil să se înregistreze și 20.000 de cazuri pe zi. Acesta spune că problemele vin din cauza procentului de vaccinare de doar 33%.

„Din ceea ce spun specialiștii, vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează că se poată ajunge, din păcate, și la 20.000 de cazuri”, a spus Cseke Attila, miercuri seara, la Digi24, potrivit Medifax.

Acesta a anunțat că în zilele următoare două spitale vor fi transformate în unități Covid. Este vorba de spitalul Malaxa și spitalul Sf. Ioan, care au mai fost spitale COVID-19 și în trecut. Ministrul Sănătății adaugă că, dacă va fi necesar, și alte unități vor fi transformate.

„Această situație este pentru 3-4 săptămâni, dacă este o chestiune temporară, noi trebuie să găsim soluții temporare”, a spus el.

De asemenea, în privința locurilor de la ATI destinate bolnavilor cu Covid, ministrul a pecizat că maximul pe care l-a atins sistemul sanitar românesc a fost 1.612, dar că s-ar putea ca acest număr de paturi „să nu ajungă în acest val pandemic”.

„Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc, care înseamnă responsabilitate și solidaritate de la toată lumea. Nu vreau să aud chestiuni de patriotisme locale. Nu putem să refuzăm un pacient pentru că vine dintr-un alt județ. S-a mai întâmplat. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate toți”, a spus Cseke.

El le-a transmis medicilor că nu vrea să audă de „patriotism local”, adică să nu refuze pacienți din alte județe.

Ministrul susține că rata de acoperire vaccinală este de 33% vaccinare, în timp ce în alte țări a ajuns la 70-80%, așa se explică faptul că unele țări au trecut valul 4 pandemic.

Adauga un comentariu