Prima pagină » National » CSM îşi alege o nouă conducere. Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment
CSM îşi alege o nouă conducere. Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment

CSM îşi alege o nouă conducere. Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment

03 dec. 2020, 09:08,
George Cristian în National

Consiliul Suprem de Magistratură (CSM) își alege conducerea.Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment și va ţine un mic discurs.

Pentru cea mai mare funcţie din cadrul CSM s-au înscris doi judecători. Vorbim de judecătorul Evelina Oprina și Bogdan Mateescu.

CSM va avea o nouă conducere

În cursul zilei de 3 decembrie 2020, CSM îşi va alege noua conducere. Pentru funcţia de președinte s-au înscris doi judecători iar pentru funcţia de vicepreședinte va candida procurorul Florin Deac. În şedinţa de plen care va avea loc joi, membrii îşi vor alege conducerea. Şedinţa va începe de la ora 12.00 şi se va desfășura în cadrul Facultății de Drept din București.

Președintele Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune în cadrul ședinței. Menționăm faptul că funcția de președinte CSM este deținută de judecătorul Nicoleta Margareta Tânt. Pentru funcția de vicepreședinte, deținută în prezent de Tatiana Toader, candidează procurorul Florin Deac.

Iată care este regulamentul CSM

Conform regulamentului care se află în vigoare, CSM este condus de un președinte care este ajutat de un vicepreședinte. Acelaşi regulament de organizare prevede faptul că președintele şi vicepreședintele au un mandat de doar 1 an, mandat care nu poate fi reinoit. Din aceleaşi considerente, președintele şi vicepreședintele sunt aleși cu votul majoritar al tuturor membrilor. O şedinţă poate fi considerată legală atunci când sunt prezenţi cel puţin 15 membri. Majoritatea votează şi îşi alege conducerea. Președintele şi vicepreședintele nu au voie să facă parte din aceeași secţie.

În prezent, CSM are 19 membri. Dintre aceştia, 14 membri sunt aleşi pentru un mandat de 6 ani iar 2 membri provin dintre reprezentanţii societăţii civile. Totuşi, trei membri au caracter permanent. Aceştia sunt Ministrul Justiţiei, procurorul general dar şi președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii, conform news.ro

Consiliul Superior al Magistraturii, dat în judecată la Iași

O întâmplare care are legătură cu Consiliul Superior al Magistraturii a avut loc în luna iunie 2020 în Iași. Judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă le cere colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea unui act administrativ emis de CSM. Magistratul de la Judecătoria Botoșani ceruse transferul la instanța similară din Iași

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost dat în judecată la Iași! Un magistrat din Botoșani i-a chemat în instanță pe reprezentanții CSM.

Judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă le cere colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea unui act administrativ emis recent de CSM. Acum, urmează că instanța să stabilească un prim termen al cauzei. Ulterior, judecătorii vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`