Dacă vă întrebați cu cât vor crește facturile emise de Hidroelectrica trebuie să știți că oficialii au oferit o serie de explicații despre ce se va întâmpla după data de 1 aprilie 2025.
Hidroelectrica, cel mai mare furnizor din România, majorează tariful la energie electrică începând cu data de 1 aprilie 2025. Scumpirea este una însemnată ținând cont că prețul unui kilowatt-oră (kWh) va crește cu 60 de procente
Cu cât vor crește facturile emise de Hidroelectrica?
Hidroelectrica a făcut un anunț semnificativ pentru consumatori, explicând cum vor evolua facturile acestora în perioada următoare. Începând cu 1 aprilie, compania va implementa o creștere a prețurilor, iar motivele invocate sunt creșterea costurilor de producție și scăderea producției din cauza secetei. În ciuda acestei majorări, Hidroelectrica subliniază că oferta sa continuă să fie competitivă pe piața din România.
Marian Fetița, directorul financiar al Hidroelectrica, a explicat că această ajustare a prețurilor a fost inevitabilă, având în vedere evoluțiile recente ale pieței de energie. Potrivit acestuia, portofoliul companiei a înregistrat o creștere rapidă și neașteptată în ultimii doi ani, ceea ce a generat dificultăți semnificative în gestionarea unui număr atât de mare de clienți. În prezent, Hidroelectrica furnizează energie către aproximativ 500.000 de consumatori casnici și un număr semnificativ de clienți non-casnici.
De asemenea, directorul financiar a menționat că decizia de a ajusta prețurile a fost luată și ca urmare a condițiilor hidrologice nefavorabile din 2024, precum și a inflației generale în creștere în România între 2022 și 2025. Astfel, noile tarife pentru consumatorii casnici mici și mari (peste 300 kWh lunar) vor varia între 1,04 și 1,12 lei pe kilowatt, în funcție de zona de distribuție, deoarece tarifele sunt diferite în funcție de distribuitor.
De cresc prețurile la Hidroelectrica
Președintele directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely, a explicat că mai mulți factori au contribuit la presiunea asupra prețurilor, iar unul dintre cei mai importanți este deficitul de hidraulicitate. Borbely a subliniat că există ani în care resursele de apă sunt insuficiente pentru a asigura o producție normală, ceea ce determină creșterea costurilor de producție. Aceste fluctuații ale producției, în special atunci când nivelul apei este scăzut, aduc cu sine o creștere a cheltuielilor, care inevitabil influențează prețurile.
De asemenea, Borbely a menționat că inflația a fost un factor semnificativ de creștere a costurilor în ultimii 2-3 ani. În această perioadă, Hidroelectrica nu a ajustat tarifele pentru consumatori, chiar dacă prețurile generale au continuat să crească. Un alt aspect important ridicat de directorul Hidroelectrica este dezvoltarea surselor regenerabile de energie și creșterea numărului de prosumatori, care generează dezechilibre în sistemul energetic și contribuie la fluctuațiile prețurilor.
Totuși, în contextul acestei explicații, nu putem ignora faptul că, în ciuda creșterii inflației și scumpirii aproape tuturor produselor și serviciilor, salariile și pensiile nu au înregistrat o creștere proporțională. Deși inflația a impus majorări de prețuri în diverse sectoare, puterea de cumpărare a cetățenilor a rămas, în multe cazuri, neschimbată, iar acest dezechilibru economic afectează grav bunăstarea multor familii din România. Creșterea prețurilor la energie este doar un exemplu al unui fenomen mai larg, unde costurile cresc, dar veniturile nu se aliniază la aceleași niveluri. Acest dezechilibru poate pune o presiune considerabilă asupra celor care depind de venituri fixe și poate amplifica dificultățile economice pentru multe gospodării.