De regulă, această plantă se plantează toamna, însă sunt cultivatori care aleg să-l planteze într-un anotimp mai cald, motiv pentru care trebuie să știi cu ce se stropește usturoiul primăvara. În acest fel nu se va usca și va crește cât pumnul.
Plantarea usturoiului primăvara nu este un proces dificil pentru un grădinar fără experiență, dar trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Primul lucrul de care usturoiul are nevoie după plantare este azotul. Așadar, specialiștii recomandă utilizarea unui amestec combinat cu nitrat de amoniu și sulfat de magneziu.
Cu ce se stropește usturoiul primăvara
Primul amestec conține azot într-o formă accesibilă usturoiului, jută la creșterea mai rapidă a părții aeriene și previne îngălbenirea și uscarea frunzelor. Al doilea tip de îngrășământ pentru stropirea usturoiul este pe bază de magneziu și sulf.. Se spune că ajută la absorbția mai bună a azotului.
Dacă dorești să folosești acest amestec, trebuie să-l prepari conform următoarei scheme: azotat de amoniu 1 lingură, sulfat de magneziu 1 lingură și apă caldă 10 litri. De asemenea, toate substanțele trebuie diluate cu grijă până când cristalele sunt complet dizolvate.
Poți folosi și amoniac, care acționează ca o sursă de azot pentru usturoi. Ai nevoie de 2 linguri de amoniac la o găleată de apă. Conform specialiștilor, acest tip de îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor. Acest îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor. Așadar, pansamentul cu amoniac este cea mai bună opțiune.
În plus, usturoiul trebuie fertilizat în iunie. De această dată, el se stropește cu o soluție din cenușă de lemn, care este bogată în potasiu și fosfor. Potasiul ajută la formarea cățeilor, iar fosforul pentru dezvoltarea sistemului radicular.
Drept urmare, amestecă un pahar de cenușă cu 10 litri de apă. Apoi toarnă soluția la rădăcinilor plantelor. Pentru ca usturoiul să facă căpățâni mari, este nevoie să spargă tijele. Dacă acest lucru nu se întâmplă, plantele vor depune toate eforturile în formarea capsulei de semințe, și nu a cățeilor.
Care este cauza îngălbenirii frunzelor de usturoi
Usturoiul este împărțit în 2 grupe, și anume usturoi de primăvară și usturoi de iarnă. Îngălbenirea frunzelor de primăvară este mai frecventă la usturoiul de iarnă.
Cauzele îngălbenirii pot fi: factori de stres cauzate de încălcarea tehnicilor agronomice de cultivare; infectarea plantelor de către microbiota fungică și microbiană; infestarea cu dăunători; încălcarea regulilor de cultivare care determină îngălbenirea frunzelor de usturoi.
Pentru a identifica cauzele și a lua măsuri în timp util pentru a proteja usturoiul de îngălbenirea prematură a frunzelor, este necesar, inițial, să se respecte în mod clar toate tehnicile agronomice de cultivare: pregătirea solului și fertilizarea; selectarea și pregătirea materialului săditor; plantarea corectă; îngrijirea în perioadele de toamnă, iarnă și primăvară/vară.
În cazul în care îngălbenirea frunzelor de usturoi este cauzată de încălcarea tehnicilor de plantare, o bună îngrijire, fertilizarea și udarea la timp vor compensa lipsa de îngrijire, iar planta va oferi un randament decent de căpățâni de usturoi după formarea de noi lăstari.
Îngălbenirea frunzelor de usturoi primăvara poate fi cauzată de lipsa de nutrienți de azot. Pentru a păstra azotul în stratul care conține rădăcini și nu în straturile inferioare cu apă, trebuie să folosiți sulfat de amoniu sau uree ca parte a unui îngrășământ complet pentru usturoi atunci când pregătiți solul în toamnă, spun specialiștii. Pentru a avea o recoltă bogată e important să știi cu ce se stropește usturoiul primăvara.