Magazin

Cum aranjezi masa festivă de Crăciun?  

Publicat: 16 dec. 2019

Pe lângă brad și cadourile mult așteptate de sub el, masa festivă de Crăciun reprezintă unul dintre punctele de atracție ale sărbătorii. Savorile mâncărurilor mai mult sau mai puțin tradiționale – după preferințele oaspeților – se combină cu ineditul sau eleganța aranjamentului. Ca orice masă festivă cu o tematică anume, rolul aranjamentului este de a introduce mesenii în atmosfera de sărbătoare. O vorbă populară spune că „mâncăm și cu ochii”. Iar aceasta se referă pe de-o parte la plating, iar pe de alta, la aranjamentul general al mesei. Dacă și tu te întrebi cum să aranjezi masa festivă de Crăciun, îți prezentăm 5 idei cu care îți vei impresiona oaspeții.

  1. La masa festivă de Crăciun poți opta fie pentru un aranjament elegant, fie pentru unul rustic. Ambele sunt la fel de potrivite, iar efectul va fi cel scontat. Alege paleta de culori tradiționale – roșu, verde, alb – pentru a asorta vesela, paharele, fața de masă și șervetele. Dacă fața de masă este una colorată, folosește veselă simplă și evită supraîncărcarea. Dacă fața de masă este albă, poți folosi fie pahare și veselă colorată, fie tot albe.
  2. Ai grijă la calitatea tacâmurilor. Ca să-ți impresionezi oaspeți nu trebuie neapărat să scoți argintăria. Tacâmurile din inox cu finisaj oglindă vor conferi mesei o eleganță aparte. Nu te teme că, dacă vei folosi și față de masă și veselă albă masa va fi lipsită de strălucire. Accentul va cădea pe decorațiuni și, nu în ultimul rând, pe cromatica felurilor de mâncare. 
  3. Nicio masă festivă de Crăciun fără aranjamente florale sau cu brad! Acestea se pot realiza din câteva crăcuțe de brad care ți-au rămas, în combinație cu merișoare sau din flori naturale. E bine ca aranjamentele să fie discrete și nu de dimensiuni impunătoare, pentru a nu obține efectul invers. Rolul aranjamentelor florale sau tradiționale de Crăciun este de a conferi o pată de culoare mesei și de a contribui la realizarea unei atmosfere calde și primitoare.
  4. Dacă vrei să le oferi oaspeților o experiență hygge, Crăciunul este cel mai potrivit moment. Acest cuvânt se referă la o stare de bine, de confort fizic și psihic. Un mediu plăcut și relaxant, o mâncare bună și o companie plăcută sunt parte a unei experiențe hygge. Nu neglija însă efectul  lumânărilor în crearea unei astfel de atmosfere! Danezii, cei care au inițiat conceptul de hygge, sunt unii dintre cei mai mari consumatori de lumânări din lume. Înveselește masa cu boluri cu lumânări-pastilă puse din loc în loc, iar dacă ai sfeșnice, este și mai bine!
  5. Iar pentru că, prin definiție, Crăciunul este o sărbătoare a generozității, fă-le câte o mică surpriză oaspeților! Aceasta nu înseamnă neapărat ceva costisitor. Un glob deosebit, un mic aranjament din brad sau merișoare, legat cu o fundă și pe care oaspeții să-l poată lua apoi acasă îi va înveseli de cum se vor așeza la masă și va destinde atmosfera. În fond, Crăciunul este despre toate aceste lucruri: bucuria de a împărți, la aceeași masă și preparate gustoase și momente speciale.  

Sursă foto: Pixabay loading...

Adauga un comentariu