Magazin

CUM ARATĂ HARTA MARILOR INVESTIȚII IMOBILIARE DIN ȚARĂ

Publicat: 19 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Iașiul atrage noi investiții în peste 65.000 mp de birouri și retail și peste 5.000 de apartamente

Investiții totale de peste 2 miliarde de EURO sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 orașe din țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța). Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele 5 orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) – REGIONAL CITIES lansat astăzi. Analiza este realizată pe baza informațiilor BREC de la companiile din piață și a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanța și EST Hospitality.

Iașiul cumulează investiții în proiecte de birouri și retail de peste 65.000 mp și peste 5.000 de apartamente în diverse ansambluri ce vor fi finalizate până în 2024.  Grupul Iulius are în lucru aici una din cele mai mari investiții din țară pe segmentul de birouri, respectiv 60.000 mp la Palas Campus, dar și parcurile de retail Family Market din Miroslava și Bucium, o investiție totală de 17 milioane de euro.

În contextul unei prezențe ridicate a companiilor străine în această regiune, COS, liderul pieței de fit-out de birouri (design și amenajări pentru spații interioare), a deschis de curând o nouă reprezentanță la Iași. COS mai are birouri regionale la Timișoara și Cluj-Napoca (unde operează și brandul de spații de co-working  Stables) și a atras recent în acționariat fondul de investiții Sarmis, continuând expansiunea regională.

Marii investitori imobiliari în logistică sunt încă absenți în Iași, însă două mari investiții publice recente –  parcurile industriale Iași Industrial Park și Miroslava Industrial Park – au suplinit cererea pe acest segment.

Județul Iași, cu o populație de 772.348 de locuitori dintre care 290,422 în reședința de județ cu aceleași nume, are un PIB anual de 7,06 milioane de EUR, conform datelor INS pentru anul 2020. Oraș cu tradiție universitară, Iașiul adună 60.000 de studenți anual, într-un climat de inovație ce a atras aici companii precum Amazon, Ness, SCC Services, Almaviva, Conduent etc.

În acest context, investițiile imobiliare din țară au determinat și expansiunea regională a altor jucatori din industriile conexe, precum piața de fit-out, facility management, construcții și materiale/ sisteme arhitecturale ș.a. Alukönigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piața sistemelor din aluminiu, PVC și oțel, a încheiat în primele 9 luni ale anului 2021 business în valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul rezidențial, iar COS, liderul pieței de fit-out (design și amenajări pentru spații interioare) de birouri, a deschis de curând o nouă reprezentanță la Iași. COS mai are birouri regionale la Timișoara și Cluj-Napoca (unde operează și brandul de spatii de co-working  Stables) și a atras recent în acționariat fondul de investiții Sarmis, continuând expansiunea regională.

De asemenea, EFMS (companie antreprenorială romaneasca de facility management) s-a extins la nivel național, ajungând la o cifră de afaceri de 6.6 mil. EUR în 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru fațade și usi, a inaugurat anul acesta 3 noi showroom-uri în mari orașe din țară, dintre care unul la Iași. 

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este cea mai mare organizatie a pieței de real – estate din Romania. Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidențiale. Mai multe informatii: www.brec.ro

 

 

 

Adauga un comentariu