Prima pagină » Titlurile zilei » Cum arăta masa de Paște înainte de ’89? Bucătarii din Iași pregăteau preparate gustoase după rețete vechi. ”Acum vor fine dining”

Cum arăta masa de Paște înainte de ’89? Bucătarii din Iași pregăteau preparate gustoase după rețete vechi. ”Acum vor fine dining”

15 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Masa de Paște înainte de ’89 era una tradițională. Bucătarii din Iași spun că nu lipseau mielul, drobul, salata de boeuf, ouăle roșii și cozonacul, iar rețetele erau mult mai simple. În ultimii ani, ieșenii au devenit mai pretențioși și vor fine dining

Reporterii BZI au vorbit cu doi bucătari din Iași despre cum arăta masa de Paște înainte de Revoluție și cum arată acum. Specialiștii spun că masa de Paște, înainte de 1989, era una tradițională de unde nu lipsea mielul, salata de boeuf, ouăle roșii și cozonacul.

”Erau mai simple rețetele. Noi pregătim produsele după rețetele vechi, de la drobul în prapure(n.r-membrana care învelește organele interne ale mielului, formată în mare parte din grăsime. Aceasta se foloseşte pentru a înveli drobul). Prapurul este cel care dă gustul special al drobului de Paşte. În plus, prapurele este cel care împiedică drobul să nu se sfărâme. Înainte de Revoluție se mânca și ciorba de miel, pastrama de berbecuț și grătarul. Nu lipsea nici salata de sfeclă cu măr copt, dar și salata de boeuf. Sunt produse pe care le mâncam în copilărie, când le făceau părinții mei, le mănânc și acum. Cine nu mănâncă carne de miel? Vă spun că dacă aceasta e făcută bine, cum trebuie, ținută la baiț, e un deliciu. E fragedă carnea de miel și e mare diferență între cea de miel și cea de oaie”, Florin Vechiu, bucătar din Iași cu peste 30 de ani de experiență în domeniu.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare și cum arăta masa de Revelion înainte de Revoluție.

Bucătar: ”Acum vor fine dining, ceva cu multe culori și chimicale”

Bucătarul Florin Vechiu spune că în prezent ieșenii vor preparate tradiționale, dar există și o categorie de clienți care vor preparate mai sofisticate.

”Se păstrau tradițiile cu vopsitul ouălor. Tradițiile din Moldova sunt încă păstrate, la fel ca în Bucovina. După 30 de ani, lumea a mai ieșit prin străinătate și a văzut tot felul de preparate, iar acum vor fine dining, ceva cu multe culori și chimicale, după părerea mea. Noi avem comenzi anul acesta pentru preparatele de Paște. O familie cu 4 persoane plătește 250 de lei pentru un meniu complet. Nu poate să sară de 60 de lei prețul unui meniu pentru o persoană”, Florin Vechiu, bucătarul din Iași care a muncit în mai multe restaurante din Iași, printre acestea fiind ”Unirea” sau ”Dunărea”.

Povestea bucătarului a fost prezentată în edițiile BZI anterioare.

Ce sfaturi au bucătarii pentru ieșenii care vor să mănânce miel

În ceea ce privește rețetele cu carne de miel, chef Adrian Lucian Șipoteanu a oferit câteva sfaturi despre cum pot aceste preparate să fie pregătite corect.

”Drobul de miel sau cel cu pasăre, pentru persoanele care nu mănâncă miel, se face la fel. Se folosesc măruntaiele, ficăței, pipote, inimă. Se călesc cu un pic de ceapă verde, cu mirodenii ca sare, piper, cimbru, apoi compoziția o punem într-o tavă. Dacă vrem cu ou fiert, punem în mijloc oul și mai punem un strat de compoziție. Apoi punem la cuptor 25 de minute, la 150 de grade Celsius. În ceea ce privește friptura de miel sau de iepure, alegem bucățile care ne plac din miel sau iepure pentru aceste preparate. Sunt potrivite coastele, pulpa. Se lasă la baiț pentru a elimina grăsimea, să nu miroasă carnea. Se lasă cu o seară înainte în ceapă, morcov, usturoi verde, vin alb și apă. Carnea de miel o înțepăm și punem căței de usturoi înainte de a o pune în cuptor. O lăsăm la cuptor o oră, la 140-150 de grade Celsius. La sfârșit, după ce e gata carnea, putem pune deasupra leuștean tocat, care taie și din miros”, explică chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Pentru o ciorbă de miel perfectă e nevoie de hasmațuchi

Chef-ul dezvăluie și un secret pentru ca ciorba de miel să fie perfectă.

”La ciorba de miel trebuie să folosim hasmațuchi, foarte puțin, altfel e foarte aromat. Punem gâtul, bucăți din miel cu legume. Se pune ardei gras, morcov, acrim cu zeamă de lămâie sau borș natural. Putem folosi un pic de leurdă să mai dispară din miros. Se mănâncă și tradiționala salată de boeuf, iar ca desert cei mai mulți vor cozonac. Cei care nu sunt fani cozonac pot face un cheesecake cu biscuiți. E nevoie de unt, zahăr, brânză de vaci și «Philadelphia», ouă, esență de vanilie. Trebuie mixate îngredientele, puse stratul de biscuiți și cealaltă compoziție și deasupra poate fi decorat cu fructe de pădure. Nu necesită coacere, ci se lasă la frigider”, încheie chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Bucătarii din Iași mai spun că masa de Paște înainte de ’89 era pregătită în familie și fiecare avea un rol bine stabilit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024