Prima pagină » Eveniment-Social » Cum au descoperit-o specialiștii pe „Frunzărița Balcanică”! Emanuel Baltag: „Probabil s-a rătăcit și a ajuns la noi din cauza curenților”
Cum au descoperit-o specialiștii pe „Frunzărița Balcanică”! Emanuel Baltag: „Probabil s-a rătăcit și a ajuns la noi din cauza curenților”

Cum au descoperit-o specialiștii pe „Frunzărița Balcanică”! Emanuel Baltag: „Probabil s-a rătăcit și a ajuns la noi din cauza curenților”

15 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Specialiştii din cadrul Rezervaţiei „Dunele Marine de la Agigea” şi Agigea Bird Observatory, care aparţin Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, au identificat o nouă specie de pasăre pentru România

Frunzăriţa balcanică (Hippolais olivetorum) este o specie de talie mică, de 16-18 cm, deşi în grupul frunzăriţelor este cea mai mare din Europa. Cuibărește în Peninsula Balcanică şi Turcia, iar toamna migrează spre Africa Subsahariană, pentru a-şi petrece iarna. Cercetătorul ştiinţific Emanuel Ştefan Baltag a povestit reporterilor BZI cum a fost făcută descoperirea.

Cum au ajuns cercetătorii la „Frunzărița Balcanică”

Cercetătorul ştiinţific Emanuel Ştefan Baltag a meționat faptul că exemplarul a fost descoperit în urma unui studiu pe care îl face împreună cu colegii an de an, primăvara și toamna.

„Noi facem, încă din 2018, studiul migrației, primăvara și toamna. Uneori intră și specii străine, acum am avut o altfel de surpriză. Am descoperit-o în urmă cu o săptămână, dar am mai așteptat un pic ca să fim siguri că nu au mai fost scrise articole despre ea. Probabil s-a rătăcit și a ajuns la noi din cauza curenților. Spre deosebire de alte frunzărițe, aceasta este mult mai mare. Există un singur exemplar deocamdată, am inelat-o și când este recapturată vom avea mai multe informații”, a precizat cercetătorul Emanuel Baltag.

Oază de biodiversitate

Dunele Marine de la Agigea se dovedesc o adevărată oază de biodiversitate, demonstrând importanţa zonelor verzi, fie ele şi înconjurate de arii puternic modificate de om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localităţile noastre pentru perioade lungi de timp va asigura un refugiu pentru natură, permiţând şi generaţiilor viitoare să se bucure de ea.

„Se hrăneşte cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor şi al tufişurilor. Prezenţa acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre.

Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenţei şi păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind, cu siguranţă, multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât şi pe parcursul migraţiei sau pe durata sezonului de iarnă. Studiile au demonstrat că sănătatea şi stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare şi mai divers”, a menționat cercetătorul Emanuel Baltag.

Comentarii
  • Intrebare: am 2 Perusi cumpar mancare, Sepia, etc de la Farmacii Veterinare. Acum femela are probleme cu penajul in sensul ca, pe cap si abdomen nu mai are pene. Conditii de locuit Colivie foarte mare cu toate accesoriile. Am nevoie de un sfat profesionist. Multumesc pentru ajutor!
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`