National

Cum au murit, de fapt, scafandrii de la Constanţa. S-a deschis dosar penal

Publicat: 10 apr. 2021
Doi scafandri care supravegheau lucrările de mărire a plajelor din zona Constanţa și-au pierdut viața în larg

Vineri, 9 aprilie, doi scafandri care supravegheau lucrările de mărire a plajelor din zona Constanţa au murit. Aceştia se aflau la aproximativ 500 de metri în larg.

Una din victime este din Iași, biolog marin şi profesor în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Tânărul decedat din Iaşi, în vârstă de 32 de ani, se numeşte Ștefan-Adrian Strungaru. El era asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie în cadrul Universității ieșene, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie.

Victimele au fost aduse la mal în stop cardio-respirator și nu au mai putut fi salvate de echipajele medicale. Presa locală a lansat ipoteza că cei doi ar fi murit din cauza unor gaze toxice pe care le-au inhalat din tuburile de oxigen.

„Potrivit unor surse neoficiale din anturajul lor, cei doi scafandri erau angajați ai unei firme care a câștigat licitația pentru monitorizarea mediului marin, înaintea lucrărilor de înnisipare. Aceștia și-ar fi încărcat buteliile de aer cu un compresor, așa cum se procedează în general, însă nu și-ar fi luat anumite măsuri specifice, iar compresorul a introdus în buteliile respective și gazele emanate de acesta. Practic, cei doi scafandri au respirat gaze de eșapament”, scrie Focus Press.

Parchetul Constanţa contrazice ipoteza

Conform unor surse DC News, la autopsie s-ar fi descoperit că cei doi ar fi murit, de fapt, prin asfixiere mecanică sau, mai exact, prin înec, ipoteza gazelor inhalate fiind eliminată. Rămâne, însă, un semn de întrebare asupra decesului simultan prin înec a doi scafandri cu experienţă.

Informaţia a fost confirmată şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, care a transmis că se fac cercetări penale în acest caz.

„E înregistrat dosar penal la Poliţia Eforie în acest caz. S-au făcut cercetări la faţa locului, dar şi celelalte acte preliminare. Dosarul este înregistrat pe ucidere din culpă, iar cercetările continuă. La necropsie a rezultat că cele două persoane s-au înecat”, a transmis biroul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Comentarii
  • Amandoi de odată??? În același fel??? Cam putred, tare putred…, în apa. Ce interese(străine de ale noastre) deranjau prin cercetările lor, sau prin ceea ce urmau sa dezvăluie? Oare cei din barca, ce ii ajutau, nu au „greșit” cu nimic?

Adauga un comentariu